Adevărata cauză a „crizei cerealelor” și ce ar trebui să facă UE

0
Publicat:

Rusia câștigă războiul global al cerealelor și întoarce statele membre UE împotriva Ucrainei în acest proces, comentează UE, care prezintă totodată câteva propuneri pentru Comisia Europeană pentru a inversa tendința.

OTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fermierii din toată Europa au ieșit în stradă în acest an, convinși că produsele ucrainene ieftine care se revarsă peste graniță sunt de vină pentru necazurile lor.

Protestele în masă au forțat unele state membre UE să facă concesii uriașe fermierilor și au subminat relațiile politice ale Ucrainei cu partenerii săi occidentali până la un nivel mai slab decât înainte de lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Putin caută înrăutățirea relațiilor între statele europene și Ucraina

Vladimir Putin, care se pregătește pentru alți șase ani de putere, trebuie să își frece mâinile de bucurie. La urma urmei, el este creierul din spatele acestei crize.

Principalul motiv pentru care fermierii din UE nu își pot vinde propriile mărfuri în acest an nu are nimic de-a face cu Ucraina și uriașul său sector agricol. În schimb, este Rusia, a cărei producție agricolă record - și exporturile mondiale - a dus prețurile recoltelor până la punctul în care fermierii de pretutindeni suferă, notează POLITICO.

„Este absolut adevărat că Rusia își folosește exporturile alimentare, în special exporturile de grâu, ca o formă de soft power”, a declarat pentru sursa citată Caitlin Welsh, directoarea Programului Global pentru Securitatea Alimentară și a Apei la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și coautoare a unei cărți publicate recent despre creșterea dominației rusești asupra piețelor agricole din lume în detrimentul Ucrainei.

Ajutată de vremea foarte favorabilă, Rusia a cultivat cantități fără precedent de grâu în ultimii doi ani și l-a vândut ieftin pe piața mondială.

Acest lucru a inversat un boom al prețurilor cerealelor și le-a dus la nivelul de dinainte de război, în detrimentul unor fermieri precum cei din Polonia. Aceștia din urmă au răspuns prin blocarea graniței cu Ucraina la începutul acestui an, acuzându-și vecinul din Est că și-a făcut propria recoltă neprofitabilă.

Asta în ciuda faptului că Guvernul de la Varșovia a interzis unilateral anul trecut importurile de cereale din Ucraina. Acesta a fost un răspuns la excesul de aprovizionare care a urmat invaziei ruse și blocării principalei rute de export a Ucrainei către piețele mondiale prin Marea Neagră.

După ce Rusia a anulat în iulie anul trecut o inițiativă intermediată de ONU pentru a restabili capacitatea Ucrainei de a exporta produse prin Marea Neagră, Kievul a reușit să-și stabilească propriul coridor sigur de export, eliminând astfel cea mai mare parte a presiunii de pe rutele terestre de export de pe teritoriul UE.

Tarife crescute pentru importurile din Rusia

Protestele au amenințat fragilul guvern de coaliție al Poloniei, forțându-l pe premierul Donald Tusk să lanseze o ofensivă de șarm pentru a convinge alte capitale ale UE de necesitatea limitării importurilor de cereale ucrainene în blocul comunitar - cel mai recent câștigând sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron, aflat sub presiunea fermierilor de acasă.

Cu toată atenția acordată importurilor ucrainene, mai multe state membre UE au continuat să profite de unele produse rusești ieftine. Spania, Italia și Franța sunt cumpărători obișnuiți de cereale rusești.

Îndemnată de Polonia, Letonia, Lituania și alte țări din estul UE, Comisia Europeană este gata să reimpună tarife la importurile din Rusia, care le-ar dubla efectiv prețul și ar zdrobi cererea.

Cu toate acestea, analiștii de piețe văd această mișcare mai degrabă o distragere a atenției decât o soluție reală la situația economică dificilă cu care se confruntă fermierii europeni, având în vedere cota relativ scăzută a pieței UE reprezentată de importuri.

Contracararea Rusiei pe piața globală a cerealelor

În loc să discute asupra impactului pe care l-ar putea avea importurile ucrainene sau rusești asupra fermierilor, statele membre UE ar face mai bine să ajute Ucraina să-și exporte propriile produse agricole pentru a evita dominația globală a Rusiei, în special în țările cu venituri mai mici, spun analiștii. Kievul este de acord.

„Trebuie să luăm în serios acest concept conform căruia Ucraina ar trebui să fie readusă pe piețele sale tradiționale din țările terțe pentru a strânge Rusia”, a spus cel mai înalt oficial comercial ucrainean, Taras Kacika. „Acest lucru este absolut clar și deja procedăm ca atare”, a adăugat el.

Spre deosebire de alți mari exportatori de cereale, Moscova nu respectă regulile, așa că există riscuri pe termen lung din această dependență tot mai mare de mărfurile rusești, potrivit lui Joseph Siegle, director de cercetare la Centrul Africa pentru Studii Strategice, cu sediul la Washington.

„Rusia exportă doar două produse în Africa: cereale și arme”, a spus el. „Țările africane devin cheie pentru Moscova din cauza izolării sale internaționale în creștere”, a subliniat Siegle.

Dar, având în vedere imprevizibilitatea Rusiei, acele țări ar trebui să caute să-și diversifice sursele, a adăugat el. „Rusia vrea să prevină asta”, a conchis Joseph Siegle.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite