Acord între Franţa şi Rusia în dosarul Mistral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INava MIstral. FOTO AFP
INava MIstral. FOTO AFP

Preşedintele francez, François Hollande, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord cu privire la nelivrarea navelor Mistral, a anunţat miercuri seară preşedinţia Franţei, informează AFP.

Hollande şi Putin „au discutat în această după-amiază astfel încât să confirme că Franţa şi Rusia au ajuns la un acord pentru a înceta contractul semnat în 2011 care prevedea livrarea a două nave de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral”, potrivit unui comunicat, citat de AFP. 

Potrivit preşedinţiei franceze, Moscova va primi toţi banii înapoi, adică 1,2 miliarde de euro cât era valoarea contractului semnat în urmă cu patru ani.

Pe lângă avansul de 892,9 milioane de euro, vor fi de asemenea rambursate cheltuielile pentru instruirea a 400 de marinari, pentru construcţia infrastructurii pentru bazarea navelor în portul Vladivostok şi cheltuielile pentru lucrările de creare a patru prototipuri de elicoptere de punte Ka-52K, scria în urmă c p săptămână publicaţia rusă Kommersant.

Contractul Mistral a devenit motiv de dispută între Paris şi Moscova, anul trecut, după ce Franţa a luat amânat livrarea navelor din cauza tensiunilor provocate de Rusia în Ucraina.

Franţa s-a angajat, în 2011, să construiască şi să furnizeze Rusiei două ambarcaţiuni de luptă. Prima ar fi trebuit livrată în toamna anului trecut. Cea de-a doua urma să fie predată spre sfârşitul acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite