2013, anul european al cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2013- Anul european al cetăţenilor FOTO Arhiva Adevărul
2013- Anul european al cetăţenilor FOTO Arhiva Adevărul

2013 este Anul european al cetăţenilor, potrivit unei decizii a Comisiei Europene (CE). Noul an are o semnificaţie importantă, marcând 20 de ani de la introducerea, prin Tratatul de la Maastricht (1993), a cetăţeniei europene.

La 10 ianuarie 2013, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso şi vicepreşedintele Viviane Reding se vor alătura şefului guvernului irlandez, Enda Kenny şi ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul european al cetăţenilor, în Sala Rotundă a primăriei din Dublin, potrivit unui comunicat al CE la Bruxelles.

Peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei, asupra viitorului  Uniunii Europene. La dezbatere vor mai participa viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore şi o serie de deputaţi europeni din regiune, transmite Agerpres.

,,Avem nevoie de implicarea directă a cetăţenilor pentru a construi o Uniune mai puternică şi cu un caracter politic pronunţat. Acesta este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul european al cetăţenilor, un an dedicat dumneavoastră şi drepturilor dumneavoastră în calitate de cetăţeni ai UE. Cetăţenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetăţeni. CE doreşte să-i ajute pe oameni sa înţeleagă cum pot beneficia, în mod direct, de propriile drepturi şi vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetăţenii europeni trebuie să fie în măsură să îşi exprime preocupările şi să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicam cu toţii activ în definirea viitorului nostru comun", a afirmat Viviane Reding. 

Pentru a marca Anul european al cetăţenilor, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferinţe şi seminarii, atât la nivelul Uniunii, cât şi la nivel naţional, regional sau local. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite