20 de ani fără „prinţesa inimilor“ INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţesa Diana
Prinţesa Diana

Marea Britanie îi aduce omagiu sobru Dianei Spencer, la două decenii de ani de la moartea „prinţesei inimilor“ într-un accident de maşină, la Paris.

Mass-media din Marea Britanie, dar şi cea străină i-au dedicat spaţii largi, zilele acestea, popularei foste Prinţese de Walles. Fiii ei, prinţii William şi Harry, se vor reculege în grădina albă creată în memoria ei, la Palatul Kensington, unde mama lor a locuit la Londra. Anul acesta au fost platate special aici flori în nuanţe de alb pentru a aduce un omagiu celei numită afectuos Lady Di.

Dornici să perpetueze angajamentul mamei lor şi să-i păstreze patrimoniul, cei doi prinţi s-au întâlnit şi cu reprezentanţii organizaţiilor caritabile pe care „prinţesa inimilor“  le susţinea.

La Palatul Kensington (reşedinţă a familiei regale britanie) nu este programat nici un eveniment special, astăzi, pentru a marca 20 de ani de când Diana a murit la vârsta de 36 de ani într-un accident de maşină în Paris, în 1997, împreună cu iubitul ei , miliardarul de origine egipteană Dodi Al-Fayed, notează AFP.

image

O viaţă tumultoasă

Atunci când s-a căsătorit cu prinţul Charles în 1981, Diana abia împlinise vârsta de 20 de ani şi avea alura unei tinere înfloritoare. Dar, în doar câţiva ani, „Shy Di“ (Diana cea timidă), aşa cum o poreclise presa britanică în epocă, a ieşit din cochilie şi a înţeles că apariţiile sale publice pot să reprezinte un instrument formidabil de comunicare. A renunţat la rochiile ei cuminţi, cu guler, şi a optat pentru ţinute „glamour“. „A învăţat foarte repede să folosească moda ca pe un instrument“ şi să se servească de ea pentru „a transmite mesaje sau pentru a promova diverse cauze“, declara pentru AFP Libby Thompson, custodele expoziţiei „Diana: Her Fashion Story“. 

O încălcare a protocolului regal i-a consolidat statutul de „prinţesă a inimilor“: refuzul Dianei de a purta mănuşi, deoarece dorea să se afle astfel mai aproape de oameni, a explicat Eleri Lynn, custode al aceleiaşi expoziţii de la Palatul Kensington. Imaginile care o prezentau în timp ce strângea mâinile unor bolnavi de SIDA, în 1987, au marcat profund opinia publică, în momentul în care acea maladie genera încă temeri foarte mari şi ideea preconcepută că boala putea fi transmisă prin atingere.

image

Deşi adorată  în întreaga lume, Lady Di nu acelaşi lucru se poate spune şi despre dragostea familiei regale faţă de ea. Crizele de isterie, bulimia şi tentativele de suicid au apărut la numai şase luni după nunta fastuoasă din 29 iulie 1981. Diana singură le-a recunoscut: “Am încercat de mai multe ori să o termin cu viaţa. M-am aruncat pe scări, m-am tăiat cu un briceag pe piept şi pe coapse, mi-am tăiat încheieturile de la mâini, m-am izbit de un dulap de sticlă, m-am tăiat cu cioburi, am luat pastile”, a mărturisit ea.  Cu trecerea anilor, Diana l-a îndepărtat pe Charles, care şi-a găsit rapid alinarea la fosta amantă, actuala soţie, Camilla Parker Bowles. Iar “prinţesa inimilor” spunea mereu, fără să se ascundă, că întotdeauna a existat o a treia persoană în mariajul ei.

Iubirile imposibile

Prinţesa povesteşte că se gândea să fugă de la Palatul Buckingham încă din anii '80 cu bodyguardul ei Barry Mannakee, de care s-a îndrăgostit şi care a murit în 1987 într-un accident de motocicletă. În 1992, a luat sfârşit relaţia dintre Diana şi James Hewitt, ofiţerul cu care a avut s-a iubit timp de cinci ani, timp în care era căsătorită cu Charles. Prinţesa Diana a avut o relaţie de doi ani cu un cardiolog de origine pakistaneză Hasnat Khan. Printre cuceririle Dianei se numără şi Will Carling, un faimos jucător de rugby.  

Cântăreţul canadian Bryan Adams a scris melodia „Diana” cu mult înainte să o cunoască pe Prinţesă. Totuşi, în 2014, fosta iubită a artistului, Cecile Thomsen, a declarat că aventura lui cu aceasta a fost motivul pentru care s-a despărţit de el. Ultima cucerire a fost Dodi al-Fayed, fiul proprietarului celebrului magazin  Harrods. Acesta a rupt logodna cu un fotomodel american pentru a fi cu Prinţesa Diana.

Cei doi şi-au făcut relaţia publică în iulie 1997, şi au petrecut împreună nouă zile pe riviera franceză şi italiană, pe iahtul familiei lui Dodi.  Cei doi au murit împreună, în noaptea de 30 spre 31 august, în accidentul de maşină în Paris, în timp ce erau urmăriţi de paparazzi pe motociclete.

Dacă în timpul mariajului, problemele Dianei erau ţinute ascunse de ochii lumii, după divorţul acesteia de Charles, din 1996, familia regală şi-a pierdut controlul asupra prinţesei, iar comportamentul ei a scandalizat-o pe regină. Doi biografi ai Casei Regale au făcut, de-a lungul timpului, comentarii care au stârnit vâlvă în toată lumea. “Moartea a fost cea mai bună variantă pentru salvarea reputaţiei Dianei. Viaţa ei se schimbase radical, bărbaţii din viaţa ei o trăgeau în jos şi îi stricau imaginea”, au spus aceştia, referindu-se mai ales la relaţiile amoroase ale Dianei.

William şi Harry, încă marcaţi de funeralii

Funeraliile ce au avut loc pe 6 septembrie, la Westminster Abbey, după ce cu o zi înainte Regina Elisabeta a II-a îi adusese un ultim tribut prinţesei într-o înregistrare transmisă la televizor, i-au marcat până astăzi pe cei doi copii ai prinţesei. Prinţii William şi Harry au mers în urma sicriului mamei lor în timpul înmormântării, aşa cum stabilise ceremonia guvernul condus de Tony Blair, în ciuda opoziţiei Prinţui consort Philip şi a fratelui prinţesei Diana, contele Earl Spencer.

 Recent, amândoi au mărturisit că a fost cel mai greu moment din viaţa lor: „Niciunui copil n-ar trebui să  se ceară să facă asta, în nicio circumstanţă”, a declarat Prinţul Harry. Potrivit fratelui  contelui Earl Spencer, Diana este înmormântată pe insula Althorp, care este proprietatea familiei ei, iar această decizie a fost luată cu scopul de a proteja intimitatea criptei funerare. De altfel,  el a dezvăluit într-un interviu pentru The Telegraph că în ultimii 20 de ani au existat patru tentative ale hoţilor de a profana mormântul surorii sale.

image

    

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite