14 ore de teroare: Luare de ostatici din cauza mâncării livrate „târziu și rece”. Răpitorii au deschis focul asupra mașinii de poliție

0
Publicat:

Un asediu armat de 14 ore, declanșat într-un bloc social din Luton, Marea Britanie, pornită de la o livrare de mâncare, este subiectul programului de televiziune "24 de ore în custodia poliției" de pe Channel 4 și prezintă confruntarea tensionată  care a avut loc în noiembrie 2022.

Cei doi „teroriști” de ocazie au tras cu arma în mașina de poliție
Cei doi „teroriști” de ocazie au tras cu arma în mașina de poliție FOTO Captură Channel 4

Paul Burton, în vârstă de 45 de ani, și Nathan Turner, de 37 de ani, au fost arestați după ce au amenințat vecinii cu o armă cu aer comprimat de mare putere, iar Burton a tras cu aceasta într-o mașină de poliție.

"Din fericire, am reușit să obținem un rezultat pașnic", a declarat Steve Ashdown, din cadrul Poliției din Bedfordshire, citat de BBC.

"Am fost comandant timp de 10 ani și acesta este primul asediu de acest tip cu care m-am confruntat", a adăugat el.

Polițistul și-a adus aminte că arma folosită de Burton era foarte puternică și a lăudat ofițerii înarmați și echipele de negociatori care "se antrenează pentru astfel de scenarii în mod regulat".

Inițial, Burton și Turner, care erau beți și drogați, au ținut un curier prizonier într-un lift, timp de două ore, susținând că mâncare lor a ajuns târziu și era rece.

Burton și Turner au luat ostatic livratorul pentru că le adusese mâncarea rece
Burton și Turner au luat ostatic livratorul pentru că le adusese mâncarea rece FOTO captură Channel4

Cei doi comandaseră mâncare în jurul orei 03:00, pe 27 noiembrie anul trecut, dar când livratorul a ajuns la etajul opt al blocului, au așezat o masă de cafea în fața ușii liftului, blocându-l pe acesta în interior.

Proprietarul fast-food-ului a venit la fața locului după ce a primit apeluri de la Turner, la strigătele de ajutor ale propriului angajat. La sosirea sa, acoperișul mașinii curierului fusese deteriorat de un obiect aruncat de sus. Cei doi au început apoi să amenințe vecinii și poliția cu arma.

Atacatorul amenință că trage „în primul polițist care intră pe ușă”

Burton a jurat că va "trage în primul polițist care intră pe ușă" după care chiar a deschis focul asupra unei mașini de poliție. Asediul a continuat pe parcursul zilei, Turner aruncând cu vopsea și ghivece de flori de pe un balcon, deteriorând mai multe vehicule parcate.

În cele din urmă, el s-a predat la ora 12:34, iar Burton a cedat la ora 17:49 - la 14 ore după începerea confruntării. Burton a fost condamnat la șapte ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru tentativă de a provoca vătămări corporale grave și deținerea unei arme fără autorizație. Turner a fost condamnat la 20 de luni, după ce a recunoscut că a provocat tulburări și daune materiale.

În momentul condamnării lor la Tribunalul din Luton în octombrie, judecătorul David Farrell a declarat: "A fost un incident îngrozitor și înfricoșător. A fost un asediu extrem de tulburător și înfricoșător în care a fost prezentă o armă de foc."

Polițistul Ashdown a declarat că, după un deceniu de colaborare cu programul TV Channel 4, "te obișnuiești cu echipele de filmare și devine un lucru obișnuit să treci pe lângă ele și să le ignori".

"Este foarte ușor să te uiți la titlurile de știri și să judeci poliția și alte servicii de urgență pe baza rezultatelor, dar dacă vezi efortul care se depune în investigații - și asediul în sine în acest caz - poți vedea complexitățile suplimentare pe care publicul nu le observă în mod normal", a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite