Marea Moschee din Shadian, ultima moschee majoră în stil arab din China, și-a pierdut cupolele FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Moschee din Shadian, în sud-vestul provinciei Yunnan, una dintre cele mai mari și mai grandioase lăcașuri de cult musulmane din China, a fost modificată radical pentru a avea caracteristici arhitecturale chinezești, în ceea ce experți numesc finalizarea unei campanii de sinizare începută acum cinci ani, relatează The Guardian.

Marea Moschee din Shadian înainte de modificare FOTO SHUTTERSTOCK
Marea Moschee din Shadian înainte de modificare FOTO SHUTTERSTOCK

Anul trecut, complexul de 21.000 de metri pătrați era format dintr-o clădire mare, cu o cupolă verde, împodobită cu semilună, flancată de patru cupole mai mici și de minarete înalte. În imagini din satelit din 2022 se poate vedea pavilionul de intrare decorat cu o semilună mare și o stea realizată din dale negre. Acum din acestea a rămas o urmă palidă.

Fotografiile, imaginile din satelit și relatările martorilor din acest an arată că domul a fost îndepărtat și înlocuit cu un acoperiș de pagode în stil chinezesc Han, iar minaretele scurtate și transformate în turnuri de pagode.

Recent, cealaltă moschee emblematică din Yunnan, Najiaying, situată la mai puțin de 160 de kilometri de Shadian, a fost la rândul ei  deposedată de elementele islamice, după o renovare similară.

În 2018, guvernul chinez publica un plan pe cinci ani privind „sinizarea islamului”, presupunând îndepărtarea de „stilurile arhitecturale străine”. Un memorandum al Partidului Comunist Chinez care a făcut obiectul unor scurgeri de informații a arătat că autoritățile locale au fost instruite „să adere la principiul de a demola mai mult și a construi mai puțin”.

„Sinizarea acestor două moschei de referință marchează succesul campaniei. Chiar dacă în sate au mai rămas mici moschei în stil arab, va fi dificil pentru comunitățile locale să conteste sinizarea lor”, a apreciat Ruslan Yusupov, antropolog la Universitatea Cornell, care a făcut doi ani cercetări în Shadian.

Hannah Theaker, istoric al Islamului în China la Universitatea din Plymouth, a explicat că campania de sinizare a moscheilor s-a derulat „provincie cu provincie”, astfel că Yunnan, una dintre cele mai îndepărtate provincii de Beijing, a rămas ultima.

„În 2023, comunitățile au intuit că sinizarea arhitecturală va ajunge și la faimoasele moschei din Yunnan, care erau ultimele moschei importante nesupuse sinizării China”, a spus ea.

Ma Ju, un chinez activist musulman Hui stabilit la New York, a comentat că aceste renovări reprezintă „un mesaj clar de distrugere a religiei și a etniei”.

Construită în timpul dinastiei Ming, Marea Moschee din Shadian a fost distrusă în perioada revoluției culturale, în cursul unei revolte cunoscute sub numele de incidentul Shadian, în care Armata Populară de Eliberare a reprimat o revoltă a musulmanilor Hui din zonă. Se estimează că peste 1.000 de persoane au fost ucise atunci.

Marea Moschee a fost ulterior reconstruită și extinsă cu sprijin guvernamental. Proiectarea sa a fost inspirată de Moscheea Profetului din Medina, Arabia Saudită, unde se crede că este îngropat Mahomed. Are trei săli de rugăciune și o capacitate de 10.000 de credincioși.

Hui sunt o minoritate etnică chineză musulmană, care în majoritate locuiește în vestul Chinei. Sunt peste 11 milioane de Hui În China, potrivit recensământului din 2020, o populație similară cu cea a uigurilor. Yusupov a declarat că dezvoltarea moscheilor Shadian și Najiaying reprezintă „capacitatea musulmanilor de a recâștiga spațiul religios și islamic după revoluția culturală”.

Un musulman Hui care s-a opus reamenajării moscheilor a declarat: „Moscheea Shadian are o mare importanță pentru toți musulmanii, nu doar pentru Shadian. Este o mare pierdere.”

„Am vrut să ne păstrăm ultima fărâmă de demnitate, pentru că, cu excepția Shadian și Najiaying, fiecare [moschee] din țară a fost modificată”, a spus bărbatul, care între timp a părăsit China. El a cerut anonimitatea din cauza temerilor pentru siguranța sa.

În 2014, guvernul chinez a lansat o campanie dură împotriva uigurilor, care trăiesc în principal în regiunea Xinjiang din nord-vestul țării marcată de măsuri de supraveghere opresivă și pedepse aspre pentru o gamă largă de manifestări ale credinței islamice, cum ar fi abținerea de la alcool sau posesia de copii ale Coranului sau alte materiale islamice.

În 2018, campania s-a extins oficial la sinificarea arhitecturii islamice. O analiză publicată anul trecut de Financial Times a constatat că trei sferturi din cele peste 2.300 de moschei din China au fost modificate sau distruse începând cu 2018.

De regulă, comunităților Hui li s-a acordat mai multă libertate decât uigurilor în ceea ce privește practicarea credinței lor, deoarece guvernul consideră că acestea sunt mai bine integrate în majoritatea Han și este îngrijorat de un separatism Hui. Dar, ocazional, au izbucnit ciocniri cu forțele de ordine pe seama planurilor de modificare a moscheilor.

„Oamenii din Shadian și-au dat seama că guvernul are o putere foarte mare de a controla totul”, a declarat un fost angajat al moscheii din Shadian care a părăsit China în 2021.

„Dar oamenii nu sunt mulțumiți de faptul că guvernul îi obligă să schimbe stilul moscheii… Majoritatea prietenilor mei au părăsit Shadian. Au spus că nu putem supraviețui”.

Marea Moschee din Shadian s-a redeschis în aprilie, la timp pentru sărbătoarea Eid. O înregistrare video din interiorul sălii de rugăciune arată că au fost instalate mai multe camere de supraveghere.

În 2020, comitetul care administrează moscheea a refuzat o solicitare a autorităților de a instala camere de supraveghere, a declarat fostul angajat. Cinci surse informate despre ce se întâmplă la Shadian au declarat că au fost distribuite difuzoare wireless în gospodării pentru a transmite chemarea la rugăciune, întrucât apelurile publice sunt în general interzise, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la supraveghere.

Planul de sinizare a moscheilor din China este considerat acum ca fiind în mare parte finalizat, dar este doar o parte din planurile Beijingului de a modela religia, în special islamul, pentru a corespunde ideologiei guvernului. În februarie, Beijingul și-a înăsprit reglementările privind exprimarea religioasă pentru a se asigura că religiile „aderă la direcția de sinizare”.

Mai multe autorități locale interzic deja accesul persoanelor sub 18 ani la moschei, iar în Najiaying minorilor le este interzis să țină post.

„Campania de sinizare a islamului nu a fost niciodată doar despre aspectul moscheilor”, a declarat istoricul Theaker.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite