Cine sunt bărbații care conduc acum China. Membrii Comitetului permanent al Politburo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Comunist Chinez a prezentat oamenii care vor conduce China în următorii cinci ani, scrie BBC.

Xi Jinping, președintele Chinei / Foto EPA-EFE
Xi Jinping, președintele Chinei / Foto EPA-EFE

Comitetul permanent de elită al Politburo este echivalentul cabinetului prezidențial din China. Este constituit din elita elitelor din cadrul partidului comunist, iar pentru a ajunge în vârf este nevoie nu numai de un palmares politic strălucit, ci și gestionare abilă a rivalităților interne.

Nu este prima dată când asistăm la mari remanieri ale Comitetului permanent după ce se încheie un mandat. Aleși de președintele Xi Jinping, cei mai mulți membri sunt noi în echipă, cu excepția lui Zhao Leji și Wang Huning. Cei mai mulți, dacă nu toți, sunt văzuți ca fiind loiali lui Xi.

Iată-i pe oamenii care, conduși de președintele Xi, alcătuiesc centrul de putere al Chinei:

Li Qiang

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Are 63 de ani și este secretar de partid al orașului Shanghai.

Văzut ca fiind cel mai de încredere coleg junior al lui Xi, Li a lucrat în comitatele mici din provincia Zhejiang. Când Xi era șeful partidului din Zhejiang, Li i-a fost șef de personal.

Gestionarea sa a epidemiei de Covid-19 în Shanghai la începutul acestui an a fost controversată, iar locuitorii au fost critici la adresa lui și a echipei sale. Se specula dacă acea situație ar fi putut afecta viitorul său politic.

Dar, odată cu această numire, este clar că loialitatea sa față de Xi l-a pus într-o poziție bună. Titlurile membrilor din Comitetul permanent vor fi confirmate anul viitor, iar mulți cred că Li va deveni următorul premier, al doilea la comandă după Xi.

Zhao Leji

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Vârsta: 65 de ani

Funcția politică actuală: Șef al Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei

Zhao a avut o creștere vertiginoasă vădită în conducerea Chinei, având strânse legături cu provincia Shaanxi, la fel ca Xi.

După ce a intrat în guvernul provinciei Qinghai, a urcat rapid pe scara ierarhică și a devenit guvernator la vârsta de 42 de ani — cea mai tânără persoană care a devenit guvernator de provincie.

În calitate de șef al organului anticorupție, Zhao este responsabil de menținerea disciplinei de partid și a raportat de-a lungul anilor o serie de ofițeri superiori pentru acceptarea de mită.

Wang Huning

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Vârsta: 67 de ani

Poziția politică actuală: Prim-secretar al Secretariatului Partidului Comunist

Fost cercetător și profesor, Wang a urcat în ierarhie după ce a atras atenția politicienilor de rang înalt. A fost recomandat președintelui de atunci, Jiang Zemin, și a fost promovat pentru a deveni consilierul lui Jiang.

În calitate de teoretician politic al partidului (ideolog), Wang este considerat a fi creierul din spatele multor concepte ale Partidului Comunist, inclusiv ideologiile pentru trei lideri: Cele trei reprezentante (Three Represents) ale lui Jiang Zemin, Perspectiva științifică asupra dezvoltării a lui Hu Jintao și Gândirea lui Xi Jinping. Ambițioasa Inițiativă Centura și Drumul (Belt and Road) a Chinei este, de asemenea, considerată a fi ideea sa.

Cai Qi

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Cai Qi are 66 de ani și este în prezent primar al orașului Beijing.

Acesta este un aliat apropiat al lui Xi, a lucrat sub conducerea liderului chinez în provinciile Fujian și Zhejiang și a făcut apel la loialitate absolută față de acesta.

Găzduirea de către Beijing a Jocurilor Olimpice de iarnă la începutul acestui an, în plină pandemie, a fost considerată în cadrul partidului drept un succes și conducerea sa a fost văzută cu ochi buni.

Totuși, el a atras și controverse atunci când a lansat în 2017 un plan de reducere a populației capitalei, care în cele din urmă a forțat plecarea din oraș a multor persoane cu venituri mici.

Ding Xuexiang

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Ding Xuexiang are 60 de ani și este în prezent director al Biroului secretarului general și al Biroului președintelui.

Inginer de formație, Ding și-a început cariera politică la un centru de cercetare afiliat guvernului din Shanghai.

Deși nu a avut experiență ca secretar de partid la nivel provincial sau guvernator — de obicei considerată esențială în ascensiunea spre putere — a devenit secretarul lui Xi în 2007. Din 2014, el a fost șeful biroului prezidențial.

Ding Xuexiang este un susținător acerb al Gândirii Xi Jinping și unul dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Xi. L-a însoțit pe liderul chinez în numeroase călătorii atât în China, cât și în străinătate, iar observatorii spun că a petrecut mai mult timp cu Xi decât orice alt oficial din ultimii ani.

Li Xi

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Li Xi are 66 de ani și este în prezent secretar de partid al provinciei Guangdong

Bărbatul este loial al lui Xi și are legături strânse cu familia liderului chinez.

Li este văzut ca un om stabil și capabil să rezolve crize, după ce a gestionat un scandal din 2017 în provincia Liaoning privind date economice falsificate.

El a fost liderul partidului în orașul Yanan, important din punct de vedere politic, pe care Mao Zedong l-a folosit ca sediu al partidului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și unde Xi a petrecut șapte ani de muncă silnică.

În Guangdong, Li a militat pentru dezvoltarea industriei tehnologice și pentru reforma economică. De asemenea, a emis noi politici comerciale și a promovat integrarea regională în zonă.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite