China a publicat un video cu simularea unui atac masiv cu rachete asupra Taiwanului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a publicat vineri un clip în care forțele sale de rachete simulează un atac masiv asupra Taiwanului, afișându-și capabilitățile de lansare pe uscat, pe mare și pe aer într-o demonstrație de flexare a mușchilor, relatează Business Insider.

China a efectuat ample exerciții militare în jurul Taiwanului FOTO EPA-EFE
China a efectuat ample exerciții militare în jurul Taiwanului FOTO EPA-EFE

Simularea de 70 de secunde îmbină animație generată de computer și imagini live arătând nave de război, lansatoare de rachete terestre și avioane de luptă în timp ce lansează valuri de rachete asupra insulei.

„Distrugeți pilonul independenței taiwaneze! Loviți tabăra de bază a independenței taiwaneze! Opriți fluxul de sânge al independenței taiwaneze!", se arată în textul ce însoțește clipul.

În clip, o ploaie de rachete coboară spre ținte de pe o hartă 3D a Taipeului, Hualienului și Kaohsiungului, explodând în mingi de foc.

Videoclipul este unul dintre cele mai clare mesaje publice ale Chinei de până acum cu privire la capacitățile sale de rachete într-un scenariu al invaziei Taiwanului.

Forțele de rachete ale Beijingului s-au dezvoltat rapid în ultimii ani, alarmând oficialii americani care acum examinează arsenalele și resursele acestuia. Pentagon este în principal îngrijorat din pricina Forței de rachete a Armatei Populare de Eliberare (PLARF) și capacitatea sa de a lovi ținte  în adâncimea regiunii Indo-Pacific.

PLARF nu ar avea nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Taiwanul, despărțit de China continentală printr-o strâmtoare de 177 de km. Însă cel puțin câteva brigăzi PLARF lucrează împreună cu sau se află în subordinea Comandamentul Teatrului de Est și sunt înarmate în mare parte cu rachete cu rază scurtă și cu rază medie de acțiune. Totodată, se crede acestea sunt echipate cu Dongfeng-21, o rachetă hipersonică numită „ucigașul de portavioane”.

Pe fondul potențialei amenințări din partea rachetelor chineze, Taiwanul și-a luat măsuri de precauție aprovizionându-se cu rachete Patriot fabricate în SUA.

Videoclipul a fost lansat în tandem cu exercițiile cu foc real în jurul Taiwanului, care au început joi și care este cel mai amplu exercițiu de acest fel în peste un an în apropierea insulei autonome.

Exercițiul „Joint Sword” a durat două zile, potrivit autorităților chineze, care au precizat că sunt manevre coordonate ale forțelor sale terestre, maritime, aeriene și de rachete ce au loc drept „pedeapsă” pentru actele „separatiste” ale Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că Beijingul a desfășurat 33 de avioane, 16 nave ale Gărzii de Coastă și 15 nave ale Marinei.

Exercițiile au lansate la trei zile după ce Lai Ching-te din Partidul Democrat Progresist din Taiwan a depus jurământul în calitate președinte al insulei. Lai și partidul său, care a guvernat Taiwanul sub fostul lider Tsai Ing-wen, s-au focusat asupra rezistenței față de Beijing, înfuriind astfel oficialii chinezi care susțin că Taipei se apropie de ceea ce consideră o linie roșie privind declararea independenței.

Tensiunile dintre Taipei și Beijing au escaladat continuu de când Lai a fost ales în ianuarie.

Două luni mai târziu, China a anunțat că va crește cheltuielile pentru apărare cu 7,2%, până la 230 de miliarde de dolari în acest an, avertizând în același timp că va descuraja Taiwanul de la „activități separatiste”.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite