Ce va proclama Putin de Ziua Victoriei: rescrierea istoriei atinge un nou nivel

0
0
Publicat:

Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea promovată de mass-media pro Kremlin – EU vs Disinfo - analizează comportamentul propagandei ruse cu ocazia celebrării, peste câteva zile, pe 9 mai, a Zilei Victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Putin va va critica cu mânie UE. FOTO: EPA EFE
Putin va va critica cu mânie UE. FOTO: EPA EFE

„În câteva zile, pe 9 mai, la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, Putin este de așteptat să atace țările europene, folosind în mod intens termenii „nazist” și „neonazist”. Motivul real: sprijinul european pentru autoapărarea Ucrainei împotriva agresiunii actuale a Rusiei”, arată Eu vs Disinfo, portalul european care combate dezinformarea pro-Kremlin.

Percepția oficială a Rusiei asupra luptelor decisive ale celui de-al Doilea Război Mondial a evoluat în sensul excluderii treptate a din ce în ce mai multe țări din rolul cândva privilegiat al aliaților și „fraților de arme”. Țările aliate și occidentale au căzut în dizgrație, arată sursa citată.

Putin rescrie istoria

Democrațiile occidentale sunt acuzate că l-au împins pe Hitler să atace URSS și rolul națiunilor și al oamenilor din fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării – în ciuda faptului că 6 milioane de ucraineni au luptat împotriva nazismului. Din ce în ce mai mult, afirmația din „Istoria 3.0” a lui Putin este că URSS este Rusia și rușii au fost singurii care au luptat cu adevărat cu Germania nazistă, în timp ce alții au fost fie colaboratori cu cel de-al Treilea Reich, fie doar se prefăceau că luptă.

O trăsătură izbitoare în ultimii ani în presa afiliată la Kremlin este că UE este identică cu nazismul. Limbajul a devenit vulgar, expresiile auzite cândva în barurile de noapte sunt acum mainstream în comunicarea oficială. „Vă vom scuti de detalii pentru a nu le oferi mai mult oxigen, dar emisiunile TV, caricaturile și materialul generat de inteligență artificială care îi arată pe lideri din UE, NATO sau Ucraina în uniforme naziste, cu svastici, înfățișați precum șobolani, hiene sau altele asemănătoare, sunt acum difuzate pe scară largă de către statul rus și instituțiile afiliate Kremlinului”, se arată în analiză.

Ultimul an a adus mesaje mai dure

Retorica și mesajele politice s-au întărit considerabil în ultimul an. Personalități publice proeminente cunoscute pentru legăturile lor strânse cu Kremlinul, cum ar fi prezentatorul de televiziune de stat Vladimir Solovyov și redactorul șef al RT, Margarita Simonyan, par să concureze pentru a vedea cine poate duce defăimarea la cel mai înalt grad. Contul de pe o rețea socială al fostului președinte Medvedev, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, este o cloacă de amenințări nucleare și solicită eradicarea statelor europene precum Polonia.

Publicația Izvestiya, cunoscută pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul, promovează ideea că Germania nazistă pur și simplu și-a schimbat culorile și descendenții lor s-au reîncarnat sub forma UE. „Baza noastră de date este bogată cu exemple de afirmații precum „UE reînvie nazismul”, care sunt răspândite în ecosistemul Kremlinului în mai multe limbi, inclusiv în rețelele RT și Sputnik”, arat specialiștii europeni.

A numi UE, liderii europeni și pe Zelensky „reîncarnările nazismului” este absurd și o insultă intelectuală la adresa restului lumii, arată analiza citată.

„Sistemul lui Putin a trivializat nazismul”

După cum a spus politologul și gânditorul Ivan Krastev sistemul lui Putin a încălcat una dintre cele mai importante reguli: să nu trivializeze nazismul.

La fel ca un dependent de droguri, sistemul necesită doze din ce în ce mai puternice și accelerează utilizarea abuzivă a, în acest caz, declanșatorilor emoționali în comunicare.

Nu este greu de înțeles de ce toate resursele statului rus în spațiul informațional sunt mobilizate împotriva UE. Bruxelles-ul și sistemul UE au devenit ținta frustrării complexe și profunde a Moscovei – având în vedere victoria rapidă de mult dorită, dar niciodată obținută, asupra Kievului, cât și cu relația cu un Ucraina.

În ultimii ani, o afirmație centrală a apărut în retorica rusă, menită să ofere acestei mânii un „profil mai obiectiv”. Afirmația spune că țările „Occidentului colectiv încearcă în prezent să falsifice istoria și să glorifice criminalii naziști”. Uneori este greu să te confrunți direct cu astfel de acuzații de „a fi nazist”, deoarece oficialii ruși și comentatorii pro-Kremlin sunt adesea vagi cu privire la modul în care, exact, politica oficială a țărilor occidentale „falsifică istoria”. În realitate, Moscova exploatează adesea adunările individuale, private ale câtorva veterani de război și încearcă să eticheteze acest lucru drept „glorificare a nazismului”.

Tendința de a folosi termenul „nazist” mai puțin ca o acuzație credibilă și mai mult ca un element retoric, rostit ca o insultă, este obișnuită în instituțiile de stat ruse și pro-Kremlin.

Când președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a îndrăznit să invite oficiali europeni să participe la Colaborarea celui de-al Doilea Război Mondial, la Kiev pe 8 mai, instituțiile de stat ruse l-au acuzat că „a ignorat victoria asupra lui Hitler”. De parcă Moscova ar avea un monopol ca unicul și singurul loc pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste.

Știri Externe

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite