Putin speră că armele nucleare nu vor fi necesare pentru încheierea operațiunii din Ucraina
0Preşedintele Vladimir Putin a declarat, în comentarii publicate duminică, că Rusia are capacitatea să încheie războiul din Ucraina. El a menționat că nu a fost nevoie până acum ca Rusia să apeleze la arme nucleare și speră că această necesitate nu va apărea, potrivit Reuters.

Într-un fragment al unui interviu acordat televiziunii de stat ruse, publicat duminică pe Telegram, Putin a declarat că Rusia are puterea și mijloacele de a încheia conflictul din Ucraina în modul dorit de Moscova
„Avem suficiente forțe și mijloace pentru a duce ceea ce a fost început în 2022 la o concluzie logică, cu rezultatul de care are nevoie Rusia”, a spus el.
Într-un film al televiziunii de stat despre un sfert de secol petrecut de Putin ca lider suprem al Rusiei, intitulat „Rusia, Kremlin, Putin, 25 de ani”, Putin a fost întrebat de un reporter despre riscul unei escaladări nucleare în urma războiului din Ucraina.
„Au vrut să ne provoace astfel încât să facem greşeli", a spus Putin, vorbind lângă un portret al ţarului Alexandru al III-lea, un conservator din secolul al XIX-lea care a reprimat disidenţa. „Nu a fost necesar să folosim aceste arme ... şi sper că nu va fi nevoie de ele”.
În filmul atent coregrafiat al televiziunii de stat, care a oferit telespectatorilor o privire rară în culisele vieţii preşedintelui rus, Putin a a fost surprins oferindu-i ciocolată şi o băutură rusească din lapte fermentat lui Pavel Zarubin, un corespondent de top al Kremlinului, în bucătăria sa privată de la Kremlin.
Putin a declarat că a îngenuncheat pentru prima dată pentru a se ruga în timpul crizei de la teatrul Nord-Ost din Moscova din 2002, când militanţii ceceni au luat peste 900 de persoane ostatice. Mai mult de 130 de ostatici au fost ucişi.
„Nu mă simt ca un politician”, a spus Putin despre cei 25 de ani la putere ca preşedinte şi prim-ministru. „Continui să respir acelaşi aer ca milioane de cetăţeni ruşi. Este foarte important. Cu voia lui Dumnezeu să continue cât mai mult timp posibil. Şi să nu dispară".
Putin descrie războiul drept un moment de răscruce în relaţiile Moscovei cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 prin extinderea NATO şi invadarea a ceea ce el consideră sfera de influenţă a Moscovei.
Donald Trump a avertizat că conflictul s-ar putea transforma în al Treilea Război Mondial. Fostul director al CIA, William Burns, a declarat că la sfârşitul anului 2022 exista un risc real ca Rusia să poată folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, afirmaţie respinsă de Moscova.
Putin a semnat o versiune revizuită a doctrinei nucleare a Rusiei în noiembrie 2024, ce prevede circumstanțele în care poate să utilizeze arsenalul atomic al Moscovei, cel mai mare din lume.
Noua versiune a coborât pragul, oferindu-i această opțiune ca răspuns la un atac convențional susținut de o putere nucleară.
Putin a declarat luni un armistițiu unilateral de 72 de ore în Ucraina pentru a marca Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord care să pună capăt războiului care durează de 3 ani. Kremlinul a declarat că armistițiul, ordonat din „motive umanitare”, va dura de la începutul zilei de 8 mai până la sfârșitul zilei de 10 mai, pentru a marca înfrângerea de către Moscova a Germaniei naziste în 1945 - cea mai mare sărbătoare laică a Rusiei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că anunțul Moscovei privind un armistițiu de 72 de ore este doar o încercare de a crea o „atmosferă relaxată” pentru parada de 9 mai.