Vinetele conţin antioxidanţi şi previn bolile cardiovasculare
0Vinetele, aceste legume care fac furori în sezonul toamnei, în diverse preparate culinare, reprezintă şi factori de protecţie în combaterea multor boli. Există mai multe varietăţi de
Vinetele, aceste legume care fac furori în sezonul toamnei, în diverse preparate culinare, reprezintă şi factori de protecţie în combaterea multor boli. Există mai multe varietăţi de pătlăgele vinete, în funcţie de formă şi culoare: vinete rotunde, lunguieţe, negre şi... de culoare vineţie. Vânăta conţine amidon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf, dar şi microelemente: magneziu, mangan, iod, cupru şi zinc.
În plus, conţinutul în fibre şi vitamine (A,B,C,D,PP şi E) este foarte bogat. Valoarea energetică este de 27 kcal la 100 g parte comestibilă (când nu sunt combinate cu ulei). Nutriţioniştii recomandă leguma aceasta în combaterea afecţiunilor cardiovasculare, renale, hepatice, anemie, diabet zaharat, insuficienţă pancreatică, obezitate, reumatism, oligurie şi constipaţie.
Datorită proprietăţilor sale, vânăta, prin antioxidanţii puternici pe care-i conţine, reuşeşte să protejeze celulele cerebrale. Nutriţionistul Eric Favre recomandă celor care au o pasiune pentru meniurile bazate pe vinete să aleagă doar leguma ajunsă la maturitate. Înainte de momentul coacerii, vânăta conţine o substanţă toxică: solanina. (Liliana Ivan)