VIDEO Ziua Femeii, un simbol al luptei femeilor. Cum a devenit sărbătoare internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Internaţională a Femeii a marcat iniţial lupta femeilor pentru drepturi egale cu ale bărbaţilor FOTO Organizaţia Naţiunilor Unite
Ziua Internaţională a Femeii a marcat iniţial lupta femeilor pentru drepturi egale cu ale bărbaţilor FOTO Organizaţia Naţiunilor Unite

Sărbătoarea femeilor a fost mai întâi expresia luptei femeilor pentru dobândirea unor drepturi. În ţările sovietice, a devenit apoi o zi dedicată mamelor, iar astăzi este serbată în 60 de ţări.

 Ziua Internaţională a Femeii a apărut la începutul anilor 1900, în cadrul mişcării socialiste. În SUA, opresiunea şi discriminarea au împins femeile în campanii pentru a obţine drepturi egale. În 1908, 15.000 de femei au demonstrat pe străzile din New York pentru a obţine creşteri salariale, pentru reducerea programului de lucru şi, cel mai important, pentru a câştiga dreptul la vot. Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America a fost sărbătorită în SUA prima Zi Naţională a Femeii, pe 28 februarie.

În 1910, a avut loc la Copenhaga cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare, iar o femeie pe nume Clara Zetkin, lider al organizaţiei femeilor din cadrul Partidului Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii pentru a marca lupta femeilor muncitoare pentru dobândirea unor drepturi. Propunerea a fost aprobată unanim de cele peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la conferinţă, dar nu au stabilit o zi anume pentru această sărbătoare.

19 martie, prima Zi a Femeii

Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia au sărbătorit în anul următor Ziua Femeii pe 19 martie. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în acea zi la o manifestaţie pentru ca femeile să obţină dreptul de a obţine locuri de muncă, de a vota, de a deţine funcţii publice şi de a nu mai fi victime ale discriminării. La mai puţin de o săptămână de la acest marş, 140 de muncitoare din New York şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-o fabrică.  Cele mai multe dintre femei aveau vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani. Accidentul a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă şi a dus la îmbunătăţirea legislaţiei americane în privinţa securităţii muncii.

În 1913, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie. În acelaşi an, în urma unor discuţii, s-a stabilit ca Ziua Internaţională a Femeii să fie mutată pe data de 8 martie, cea în care o sărbătorim astăzi. Un an mai târziu, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului.

În ce ţări este sărbătorită astăzi

În anii următori, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere. Ea este sărbătorită în prezent nu doar în ţările dezvoltate, ci şi în multe dintre cele în curs de dezvoltare: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. 

  Video: Organizaţia Naţiunilor Unite

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite