VIDEO Omul cu picior bionic a cucerit cea mai înaltă clădire din Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zac Vawter a devenit primul om care a urcat, în doar 53 de minute şi 9 secunde, cele 103 etaje ale celei mai înalte clădiri din Chicago, Willis Tower, cu ajutorul piciorului său bionic.

Vawter (31 de ani), informatician, şi-a pierdut piciorul drept într-un accident de motocicletă în urmp cu 3 ani. Anul trecut, el a început, în calitate de voluntar, să testeze o proteză bionică, „controlată cu mintea". De curând, cu ocazia evenimentului de caritate anual „SkyRise Chicago", găzduit de Institutul de Reabilitare din Chicago, bărbatul a arătat lumii întregi noua sa proteză.

Cântărește aproximativ 5 kilograme
Piciorul bionic este proiectat pentru a răspunde la impulsuri electrice transmise de muşchi. Când Vawter s-a gândit să urce scările, motoarele, curelele şi lanţurile din picior s-au sincronizat cu mişcările din gleznă şi genunchi. Piciorul computerizat cântăreşte în jur de 4,5 kg şi deţine 2 motoare. „Cu ocazia acestui eveniment am putut testa proteza în condiţii extreme. Foarte puţini pacienţi care vor deţine o astfel de proteză o vor folosi în asemenea scopuri. Din această perspectivă, performanţa sa a depăşit aşteptările", a declarat Joanne Smith, din cadrul Institutului de Reabilitare.
Vawter se va întoarce în Yelm, Wash, acasă la soţia şi cei doi copii ai săi fără această proteză, de care se vor ocupa în continuare oamenii de ştiinţă. Aceștia vor să-i aducă îmbunătăţiri, înainte de a fi lansată pe piaţă. Specialiști preconizează că lansarea va avea loc peste 10 ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite