VIDEO Lenjeria antiviol: protecţie sau glumă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invenţia AR Wear nu poate fi dată jos de către altcineva, cu excepţia celui care o poartă
Invenţia AR Wear nu poate fi dată jos de către altcineva, cu excepţia celui care o poartă

O nouă categoria de lenjerie intimă a fost creată cu scopul de a feri femeile de violatori, dar a reuşit dinainte de lansarea sa să creeze controverse. Criticii spun că, mai degrabă, este exploatată „frica femeilor” de această situaţie.

AR Wear a gândit piesa de lenjerie intimă, folosindu-se de tehnologie actuală pentru a crea o centură de castitate modernă împotriva predatorilor sexuali.

Spre deosebire de lenjeria intimă anti-viol care administra electroşocuri oricui ar fi încercat să o dea jos, cu excepţia purtătoarei, Ar Wear vine cu o variantă care nu poate fi dată jos de către altcineva. Lenjeria are un mecanism care „încuie” purtătoarea în ei, cu ajutorul unor benzi care nu pot fi tăiate şi care nu lasă urme. Momentan, se strâng bani online prin intermediul unei fundaţii pentru a aduna suma necesară producerii.

Creaţia AR Wear vrea să ofere senzaţia de confort celor care aleargă noaptea, călătoresc singure, merg în club sau alte medii „cu risc”, cum se arată în clipul de prezentare. Proiectul a strâns deja 37.000 de dolari din cei 50.000 necesari.

Ideea aparţine lui Ruth şi Yuval, două americance din New York, care s-au documentat ani întregi înainte să lanseze campania. „Numai prin ridicarea gradului de conştientizare şi educare, dar şi prin prinderea violatorilor de pretutindeni, putem eventual să ne îndeplinim misiunea de a înlătura această ameninţare la adresa femeilor şi bărbaţilor”, scrie pe site-ul celor două.

„În acest timp, violatorii continuă să populeze lumea, de aceea AR Wear vrea să vină cu produse care să ofere protecţie fetelor şi femeilor împotriva tentativelor de viol”, scrie în continuare pe site.

În timp ce fondatoarele AR Wear se mândresc cu soluţia anti-viol, controversele şi criticile nu au întârziat să apară. „Aceste idei cu hainele anti-viol nu duc nicăieri şi asta pentru că prevenirea violului nu are legătură cu ce poartă femeia sau cu ce nu poartă. Totul ţine de violator şi de cultura în care victimele se blamează pentru ce li s-a întâmplat. Chiar oferă aceşti chiloţi protecţia de care femeile au nevoie sau frica femeilor este exploatată la maximum?”, scrie site-ul The Daily Dot.

Multe alte publicaţii online susţin aceeaşi idee. „Faptul că se îmbrăţişează teoria potrivit căreia violul are vreo legătură cu cel fel de haine porţi nu ne aproprie de vreo soluţie”, scrie blogul The Belle Jar.

Pe site-ul Feministing.com a fost publicat un material cu 12 întrebări adresate creatoarelor lenjeriei intime, menit să demonstreze inutilitatea acestei invenţii. De la scenarii precum „ce se întâmplă când mergi la toaletă, dacă tot sunt atât de greu de dat jos?” până la „numai femeile slabe beneficiază de acest tip de protecţie?” - aluzie la tânăra slabă din clipul de promovare a lenjeriei intime.

Cu toate acestea, AR Wear vrea să continue în această direcţie, aşa că următorul pas va fi lansarea colanţilor care beneficiază de acelaşi mecanism anti-viol. Sunt în proces de creere şi pantalonii scurţi, pentru călătorii. 

Citeşte despre alte invenţii recente:

Ochelarii pentru machiaj cu o singură lentilă 

Şoseta inteligentă care ţine părinţii la curent cu starea de sănătate a bebeluşului

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite