VIDEO Cum este să fii stângaci în lumea dreptacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În jur de 10% din populaţie este stângace FOTO: Arhivă Adevărul
În jur de 10% din populaţie este stângace FOTO: Arhivă Adevărul

Stângacii nu mai sunt discriminaţi, cum se întâmpla în trecut, dar lumea aparţine în continuare dreptacilor. Toate obiectele, de la schimbătorul de viteze, chitară, foarfecă, ceas de mână şi până la şliţul pantalonilor, sunt gândite pentru dreptaci.

Medicii şi profesorii nu mai sfătuiesc astăzi părinţii să-şi dezveţe copiii să folosească mâna stângă, aşa cum se întâmpla la noi înainte de Revoluţie şi câţiva ani după. S-a descoperit că este posibil ca ei să nu câştige dexteritate totală în mâna dreaptă şi să fie neîndemânatici din această cauză.

Această particularitate nu mai este un motiv de discriminare. Stângacii nu mai sunt stigmatizaţi, aducători de ghinioane sau chiar blestemaţi, cum se întâmpla în multe culturi ale lumii. Ba mai mult, stângăcia a căpătat conotaţii pozitive, după ce câţiva medici au descoperit că persoanele care au ca mână dominantă mâna stângă ar fi înzestraţi cu anumite talente.

Organizarea creierului lor este diferită de cel al dreptacilor, iar lucrul acesta le permite să proceseze emoţiile, limbajul şi relaţiile spaţiale într-o manieră diferită. Printre stângaci ar exista mai mulţi oameni înzestraţi cu abilităţi matematice, dar şi cu talent muzical, susţinea un studiu. Nu toţi specialiştii susţin, însă, această teorie.

image

Aproximativ 10% din populaţia Globului este stângace. Totuşi, a fi stângaci în universul dreptacilor nu este uşor în viaţa de zi cu zi, pentru că această particularitate este ignorată. Stângacii sunt nevoiţi să folosească obiecte gândite pentru dreptaci. Schimbătorul de viteze şi contactul maşinii sunt în dreapta, iar obiecte precum mânerul foarfecii, caietul cu arc, desfăcătorul de conserve, casele de marcat, ceasurile de mână, tastatura calculatorului, şliţul pantalonilor, chitara, băncile din şcoli – toate sunt gândite pentru dreptaci.

Un material video realizat de editorii Buzzfeed.com rezumă în mai puţin de 2 minute cât de greu este să fii stângaci în universul dreptacilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite