VIDEO Ce se întâmplă cu un cheeseburger când ajunge în stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cheesburger de la Mc Donald a fost testat în condiţii de laborator pentru a vedea în cât timp se descompune în stomac Foto Arhiva Adevărul
Un cheesburger de la Mc Donald a fost testat în condiţii de laborator pentru a vedea în cât timp se descompune în stomac Foto Arhiva Adevărul

Alimentele de tip fast-food au ajuns, fără îndoială, o sursă de hrană pentru miliarde de oameni, fiind omniprezente peste tot în lume. Dar ce se întâmplă în interiorul nostru cu această mâncare? Experimentul unui grup de profesori de chimie din Marea Birtanie dezvăluie o realitate înfiorătoare

O echipă de profesori de chimie de la Universitatea din Nottingham, din Marea Britanie, a decis să testeze un cheeseburger Mc Donald în laboratorul lor, pentru a vedea în cât timp se descompune acesta din momentul în carea ajunge în stomac. 

În filmuleţul de mai jos, întitulat „Un cheeseburger în acid clorhidric“, se vede cum unul dintre profesori desface un cheeseburger recent achiziţionat şi-l introduce pe jumătate într-o baie de acid clorhidric, imitând mediul din stomac.

În stomacul fiecăruia dintre noi se găseşte acid clorhidric, acesta asigurând una din primele etape ale procesului digestiv, în care alimentele sunt descompuse în componente utilizabile pentru a ne oferi energie sau de a ne îngrăşa“, a explicat Martyn Poliakoff, un profesor de chimie la Universitatea din Nottingham.

Acidul clorhidric este un compus produs în mod natural în stomac pentru a desface în părţi componente alimentele şi este suficient de puternic pentru a „mănânca“ o bucată de lemn. Motivul pentru care stomacul nu este distrus este că acesta e protejat de celulele epiteliale, care secretă o soluţie care acoperă pereţii stomacului şi asigură un echilibru pentru a evita o supraproducţie de acid.

Având în vedere natura extrem de corozivă a acestui acid, autorii experimentului au fost surprinşi să constate că cheeseburgerul nu s-a descompus în condiţii de laborator. După trei ore şi jumătate în containerul în care a fost scufundat pe jumătate în acid clorhidric concentrat a apărut un lichid negru, iar el era nu era pe deplin „topit“.

În general, pentru a digera alimentele e nevoie de aproximativ 24-72 de ore. 

În cazul unui cheeseburger sau hamburger, care sunt alimente pline de grăsimi, pentru o digestie completă e nevoie de până la trei zile, potrivit unei cercetări efectuate de Dian Dooley, un profesor în ştiinţe alimentare de la  Universitatea din Hawaii din Manoa. 

Prin compararţie, digestia unei salate de fructe durează doar 30 de minute, deoarece este mai uşor pentru organism să descompună fructele şi legumele bogate în apă.
 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite