VIDEO Cât zahăr conţin deserturile şi gustările preferate ale copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum magazinele abundă în dulciuri pentru „luna cadourilor“, ne-am gândit că ar fi momentul oportun pentru un mic experiment: să vedem cât zahăr conţin cele mai populare produse destinate copiilor şi, deci, cât zahăr mănâncă fără să ne dăm seama un copil în decurs de o zi. Nutriţionistul comportamental Anamaria Iulian ne-a vinit în ajutor.

Excesul de zahăr în produsele destinate copiilor este una dintre strategiile de marketing ale uriaşilor din industria alimentară. În plus, cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu-atât mai mult am mânca, pentru că declanşează anumite mecanisme în creier.

Medicul specialist în nutriţie comportamentală Anamaria Iulian ne-a ajutat să cuantificăm zahărul din deserturile, gustările sau chiar mesele de dimineaţă preferate ale copiilor la Adevărul Live.

Principalele declaraţii

„Este o problemă. Toţi suntem grăbiţi şi ne premiem copiii cu ceva dulce, în loc de o vorbă bună. Mamele au şi ele o adicţie faţă de dulce. Nu înţeleg că acei copii ai nevoie de produse cu glucide cu eliberare rapidă. Pe de altă parte, acest gust dulce este o experienţă dobândită. Putem să-l tratăm ca pe orice plăntuţă pe care o savurăm. Învăţăm să mâncăm dulce, dar putem să ne şi dezvăţăm“, arată medicul specialist în nutriţie comportamentală Anamaria Iulian.

„Copilul poate să fie dezvăţat, dar mai întâi mama trebuie dezvăţată. Dacă ea va înţelege că dulcele nu este în favoarea ei, atunci şi copilul va putea înţelege“, mai spune ea.

Experiment Adevărul Live: cât zahăr conţin deserturile şi gustările preferate ale copiilor

Dependenţa de mâncare

„Zahărul este combustibilul cu care funcţionează creierul. Are nevoie de el pentru a ne da energie, dar este şi ceva care duce la producerea de opioide care dau senzaţia de bine. Dar avem şi hormonul bunei dispoziţii, serotonina. Stimulentele cum ar fi ciocolata, ţigara eliberează în organism anumite substanţe care ne readuc energia. Aşa ajungem dependeţi de zahar, de cafea, de nicotină“, spune Anamaria Iulian.

„Foamea este o senzaţie negativă, care trebuie combătută în jumătate de ora, iar starea de saţietate este o stare de bine care poate să dea dependenţă de mâncare. Eu pot să trăiesc de aceste stimulente, dar avem nevoie de o strategie. Avem nevoie de propria dorinţă şi de cineva care să ne îndrume“, completează mediul.

„O etichetă corectă ar trebui să conţină informaţii nutriţionale şi informaţii despre energia pe care o conferă alimentul. Este recomandat să consumăm alimente cu cinci grame de glucide la suta de grame de produs. Din aceste glucide este important cânt anume se rezumă la fibre. Dacă produsul nu conţine fibre, zahărul se va duce rapid. Cei care sunt dependeţi de dulce au kilograme în plus, astfel se secretă multă insulină“, spune ea.

image

Medicul nutriţionist Anamaria Iulian FOTO Marian Iliescu

O etichetă unică pentru educaţia consumatorului

„O doză de 330 de mililitri de băutură carbogazoasă conţine cinci linguriţe de zahăr. Băuturile sunt o modalitate certă de a acumula zahăr în organism. Lipidele şi fibrele au darul de a scădea indicele glicemic din organism. Biscuitele ar putea să fie o bună gustare daca are o cantitate mare de fibre, daca mai are şi seminţe de in. Daca biscuitele este foarte dulce ne va îngrăşa. Depinde de cultura noastră nutrioţională de a distinge produsele“, afirmă medicul nutriţionist.

„Multe bomboane de pom au sirop de porumb în ele. Banana, cu cât e mai coaptă, poate să aibă o cantitate mai mare de amidon, astfel că se poate să mă îngraş mai repede. Totuşi ele vin cu fibre de la natură. Dacă nu mănânc fructul cu coajă este recomandat să fie făcut suc“, explică medicul.

„Majoritatea bomboane au în jur de 100 kilocalorii. Nu asta este important cât faptul că nivelul zahărului din sânge va creşte. La sfrârşit de an, în acest ritm, se poate ajunge la un surplus de opt kilograme în plus. Un dependent de dulce va pune, cu pumnul, într-un coş produse pline de zahăr. În 2014, producătorii vor avea un gen standard de etichete în care trebuie să fie făcută şi o educaţie a consumatorului. Vor ava suplimentar şi vitaminele pe suta de grame de produs“, spune Anamaria Iulian.

„Nu suntem ceea ce mâncăm, suntem ceea ce putem absorbi din ceea ce putem mânca“

„Nu suntem ceea ce mâncăm, suntem ceea ce putem absorbi din ceea ce putem mânca. Copilul care va mânca legume, fructe, are trei mese pe zi, gustări şi face mişcare nu va avea probleme. Doar dacă are predispoziţie genetică. Copiii au o afinitate educată pentru dulce. Sigur că legumele vor părea fade şi fără gust. Unui părinte îi va fi greu să îl dezveţe de dulce. Trebuie să îi creem un nou stil de recompensă, astfel că mama trebuie să-i aducă ceva acasă, dar nu neapărat ceva dulce. Unde sunt copii mici nu trebuie să duce dulciuri“, recomandă medicul.

„Copilul dependent de dulce nu va avea o dentiţie sănătoasă. Dacă s-a obişnuit cu acest «viciu», dentiţia permanentă va fi altfel. La 18 ani te vei trezi cu carii. Există riscul de suprapondere, celulele grase care depozitează dulcele va face ca acel copil să aibă probleme. Dulciurile pot să termine secreţia din pancreas de insulină. Apare o creştere a tolerenţei faţă de zahăr şi la apariţia zahărului. Se ajunge la moarte subită la 30 de ani“, spune Anamaria Iulian.

„Roşia este un paradox, este un fruct. Ketchup-ul şi muştarul au zahăr în ele“, atenţionează medicul.

„Şi alimentaţia sănătasă dă dependenţă“

„Mierea înseamnă, de fapt şi de drept, zahăr. Produsele «light» pot să ne îngraşe, ele pot să aibă grăsimi în cantiate mai mare. Vitaminele de sinteză nu pot să se compare cu cele luate din natură“, spune ea.

„Cafeaua, pentru efect diuretic, poate să fie îndulcită cu zahăr de trestie. Mergem pe varianta răului cel mai mic, începem cu un cub de zahăr şi pentru o să renunţăm la zahăr. Orice fel de îndulcitor ne va seta pe alimente dulci, dacă vreau să trăiesc sănătos trebuie să aflu informaţii care să mă ţină în siguranţă“, recomandă medicul.

„Atunci când vrei să educi în ceea ce priveşte o alimentaţie sănătoasă nu trebuie să începi de sărbători. Ideea este să aduc în viaţa copilului un dulce sănătos, o prăjitură în casă, un desert pe bază de lapte şi zahăr, fructe, salată de fructe. Şi dulciurile făcute în casă au gust şi sunt minunate. Cumva trebuie să-l atrag în spre această parte“, spune Anamaria Iulian.

„Şi alimentaţia sănătasă dă dependenţă pentru că dă o stare de bine, energie, o memorie mai bună, fără zahăr, cafea, ceai, ciocolată“, încheie medicul nutriţionist Anamaria Iulian.


Citeşte şi:

Cum ne-a manipulat industria slăbitului de-a lungul timpului: „Mănâncă zahăr“, „Fumează Lucky Strike“ şi „Renunţă la legumele «pentru iepuri»“

Faptul că astăzi ne e greu să slăbim sănătos este explicabil, de vreme ce zeci de ani, prolifica industrie a slăbitului ne-a inoculat, prin reclamele vremii, idei contestate cu vehemenţă de lumea medicală de astăzi, cred specialiştii.

TEST Eşti dependent de dulciuri?

Zahărul acţionează asupra zonelor din creier care sunt stimulate şi în cazul consumului de droguri sau de alcool, confirmă studiile recente. Prin urmare, prea mult zahăr poate duce la dependenţa de dulciuri. Care este relaţia ta cu zahărul?

De-acum vom mânca bomboane ca să scăpăm de carii

Cercetătorii germani au creat o bomaboană fără zahăr care conţine un tip de bacterii moarte ce atacă germenii activi din cavitatea bucală, cu scopul de a reduce apariţia cariilor.

Adevărul dulce şi amar despre înlocuitorii zahărului

Acum, mai mult decât oricând, piaţa este invadată de o mulţime de îndulcitori, atât naturali, cât şi artificiali. Specialiştii ne ajută să facem alegerile potrivite în funcţie de nevoile noastre.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite