VIDEO Anamaria Iulian, nutriţionist: „Românul spune că dacă nu consumă carne nu se satură, atunci are tendinţa să mănânce mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul nutriţionist Anamaria Iulian, în studioul Adevărul Live, despre dietele în sezonul rece FOTO Davin Muntean
Medicul nutriţionist Anamaria Iulian, în studioul Adevărul Live, despre dietele în sezonul rece FOTO Davin Muntean

Dieta de post, dar şi alimentaţia normală pe care mulţi dintre noi o au în această perioadă ne îngraşă aproximativ două kilograme în sezonul rece. Cum putem evita acest lucru ne-a spus, la Adevărul Live, medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian.

Specialista în nutriţie comportamentală a oferit, la Adevărul Live, câteva mici trucuri care ne ajută să ne menţinem supli chiar şi în perioada rece. Aceasta a luat în discuţie dietele moderne şi eficienţa lor şi motivul pentru care tindem să ne îngrăşăm pe durata postului.

Cele mai importante declaraţii

„Un kilogram-două în plus ne ţin de cald, dar nu e necesar să ne fie cald. Condimentele au darul să încălzească care pot să fie puse în ceaiuri. Ceaiul verde împreună cu vanilie, scorţişoară, nucşoară ajută la slăbire, dar şi la menţinerea sănătăţii. Fiind o băutură fierbinte provoacă vasodilataţie. Pentru unii e OK ca aceste băuturi să fie băute vara“, începe medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian.

„Dacă ne îmbrăcăm adecvat putem să evităm acea parte cu îngrăşarea. Hipotalamusul are rol în reglarea temperaturii, noi consumăm 5-6.000 de calorii. Acizii graşi sunt ca nişte buşteni, ne încălzesc casa, adică orgnismul nostru. Dar avem nevoie şi de glucide, crenguţe care ard buştenii. Aşa ne încălzim“, a continuat ea.

„Carnea dă saţietate. Românul spune că dacă nu consumă carne nu se satură, atunci are tendinţa să mănânce mai mult. Ei caută saţietatea la limită. În post, nemâncând produsele pentru saţietate, mâncăm multă legume, dar şi păine albă. Există procedee de îmbogăţire a pâinii cu vitamine din complexul B. Fortifierea unui aliment în face eficient, să existe un surplus. Ele aduc nişte principii: vitamine, minerale, fibre. Sunt alimente bogate în antioxidanţi care ne poate păzi de cancer“, a mai spus medicul nutriţionist.

Cele mai bune diete ca să nu ne îngrăşăm în sezonul rece

„Organismul trebuie păcălit, trebuie să ştim cum să mâncăm“

„Suplimentele nu pot să acţioneze separat din acest motiv trebuie să consultăm medicul nutriţionist. Vitamine C transformă fierul care intră în compoziţia hemului. Cuprului poate să ajute sau să blochete, acidul fitic din cereale, despre el e vorba“, completează medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian.

„Noi consumăm energie în perioada când suntem activi. Noi nu suntem plante să putem transforma energia soarelui, noi le mâncăm şi dobândim energie. Ar trebui să nu ne lipsească micul dejun li prânzul. În momentul în care ni se face som sau foame ar trebui să ne oprim şi să mâncăm. Dacă stăm o oră o să mâncăm mult mai mult. La fel se întâmplă dacă mâncăm seara, mâncăm pentru toate cele trei mese. Seara organismul este zgârcit, nu împarte energia cu noi. Organismul trebuie păcălit, trebuie să ştim cum să mâncăm“, spune ea.

„Foarte multă lume se plânge de senzaţia aceea că «stomacul mă roade». Din cauza alimentaţii dezechilibrate vedem fetiţe la 14-15 ani care, odată cu dobândirea menstrei, încep să se siferenţieze. E greu de acceptat şi la menopauza kilogramele în plus. E un grad de stres, «eustres», care ne menţine în priză. Sportul ne umple de endorfină şi ne face să ne simţim bine“, arată Anamaria Iulian.

Educaţia şefului pentru o alimentaţie corectă

„Chiar dacă avem un şef, trebuie să le spunem că avem un stil de viaţă şi trebuie învăţaţi acest lucru. Vor avea alt ton, se vor simţi mai bine. Nimic nu durează mai mult decât provizoratul, spunea Napoleon. Aşa se întâmplă dacă avem batoane, biscuiţi sau covrigei. Dacă mănânci în faţa monitorului, pe birou, mintea va fi acaparată de stres, nu vei resimţi senzaţia de saţietate“, a mai spus medicul nutriţionist.

„Dacă până seara ne hrănim cu diverse astfel de alimente, hidratarea cu lichide va face diferenţa între senzaţia de saţietate şi cea de foame. Se poate trăi şi fără cafea, fără ceai verde, totul ţine de o alimentaţie corectă“, a declarat Anamaria Iulian.

Includerea vitaminelor în alimentaţie depinde de perioada vieţii

„În post putem să mâncăm: arpacaş de grâu, orz sau mei. Arpacaşul poate să fie găti ca pilaf, dar noi îl regăsim doar în colivă. Orice fel de legumă e bună în post, în formă proaspătă dar şi fiartă. Quinoa, o pseudocereală, este foarte bună în această perioadă, combinată cu fasole, de exemplu“, povesteşte Anamaria Iulian.

„Putem să mâncăm şi fructe de sezon, drept gustare, între mese. Alunele, migdalele sau nucile conţin vitaminele A, E, pe care trebuie să le aducem în alimentaţie, dar nu după ureche. Includerea lor în alimentaţie depinde şi de perioada din viaţă prin care trecem“, atrage atenţia medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian.

Consumul de legume şi de fructe

„Legumele şi fructele aduc în organism complexul de vitamine B şi C şi ajută şi la detoxifierea organismului. Fiecare vitamină are rolul ei în degajarea de energie, însă avem nevoie nu doar de vitamine B12. Ele pot fi folosite în beneficul nostru dacă ştim cum să mâncăm. De exemplu, carnea de curcan, care conţine triptofan, care, la nivelul creierului elimină serotonină, prin care se resimte senzaţia de fericire“, recomandată Anamaria Iulian.

„Nu poţi să mănânci carne toată viaţa. Dacă învăţăm care sunt alimentele sănătoase le vom regăsi ţi în farfuriile noastre. În ultime luni de sarcină, există mămici care fac diabet de sarcină. Carnea slăbeşte pentru că este furnizor de proteine de calitate. Dar ele sunt greu de decompus până la stadiul de aminoacid. De starea de sănătate a fătului depinde de cea a mamei, putem să îi setăm poftele încă de când se află în burtică“, crede medicul nutriţionist Anamaria Iulian.

„Dacă un lucru arată prea bine, ceva nu este în ordine. Dacă o roşie are aceeaşi formă o săptămână sau un ardei este tare şi roşu, ceva nu este bine. Putem să mâncăm mere, pere, kiwi, ananas, rodii. Dacă mâncăm sănătos ne descurcăm cu cantităţile de pesticide din legume şi fructe. Ficatul ne ajută. Şi paracetamolul face rău, cafeaua, la fel, solicită ficatul. Pe de altă parte, trebuie să ne mai şi mişcăm, iar pesticidele nu vor fi o problemă foarte mare“, crede Anamaria Iulian.

Preferinţa românilor pentru alimente prăjite

„Încă mai avem prefetinţa pentru alimente prăjite, aşa cred românii. În familie a fost educat gustul persoanelor. Produsele din soia sunt şi ele recomandate. Dar avem o soluţie pentru toate gusturile cu acea brânză de soia, tofu. Poate să fie pusă într-un blender alături de banane, fructe de pădure şi se transformă într-o pastă“, spune Anamaria Iulian.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite