De-acum vom mânca bomboane ca să scăpăm de carii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii germani scot pe piaţă bomabonele care previn eroziunea smalţului FOTO: „Adevărul“
Cercetătorii germani scot pe piaţă bomabonele care previn eroziunea smalţului FOTO: „Adevărul“

Cercetătorii germani au creat o bomaboană fără zahăr care conţine un tip de bacterii moarte ce atacă germenii activi din cavitatea bucală, cu scopul de a reduce apariţia cariilor.

Pentru a promova o mai bună îngrijire orală, o echipă de specialişti din cadrul unei companii de tehnică medicală şi biotehnologie din Berlin a creat o bomboană despre care spun că poate preveni apariţia cariilor. În studiul publicat în jurnalul de specialitate „Probiotics and Antimicrobial Proteins“, cercetătorii au notat că după ce mâncăm, bacteriile de pe suprafaţa dinţilor încep să producă un acid ce conduce la eroziunea smalţului şi la apariţia cariilor.

După spusele experţilor, cel mai des întâlnit tip de bacterie orală este Mutans streptococci, care ar putea fi distrus prin asocierea cu bacteria Lactobacillus paracasei, ceea ce reduce riscul măcinării progresive a smalţului şi a dentinei, potrivit odditycentral.com

Pentru a verifica ipotezele enunţate mai sus, autoarea studiului, Christine Lang, a realizat un experiment pe 60 de subiecţi, pentru a vedea dacă o bomboană fără zahăr, care conţinea mostre de L. paracasei ucise de căldură, poate reduce nivelul de bacterii orale dăunătoare. Astfel, o treime din totalul respondenţilor au consumat bomboane cu un miligram de L. paracasei, o treime a primit dulciuri cu două miligrame de L. paracasei, în timp ce restul participanţilor au mâncat bomboane normale, fără bacterii. Experimentul a durat o zi şi jumătate, timp în care fiecare respondent a mâncat cinci bomboane şi nu au avut voie să se spele pe dinţi.

Rezultatele finale au arătat că aproximativ 75% dintre participanţii care au consumat bomboane cu „bacterii bune” aveau un nivel mult mai scăzut de Mutans streptococci în salivă, comparativ cu cei care mâncaseră bomboane obişnuite. O alta veste bună pentru cercetători a fost că L. paracasei nu distruge şi bacteriile orale benefice.

Citeşte şi:

TEST Eşti dependent de dulciuri? 

Ingrediente de sezon: beneficiile mentei asupra sănătăţii 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite