Un simplu test de sânge poate prezice boala Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un test de sânge poate prezice cu acurateţe instalarea bolii Alzheimer în decurs de trei ani, anunţă cercetătorii americani.

Cercetătorii americani au demonstrat că, prin simpla analiză a 10 grăsimi din sânge, pot prezice, cu 90% acurateţe, riscul instalării bolii Alzheimer în următorii trei ani. Descoperirile lor, publicate în revista „Nature Medicine“, vor fi demonstrate cu ajutorul testelor clinice de mare anvergură. Experţii susţin că rezultatele trebuie confirmate, dar că un asemenea test este „un mare pas înainte“, notează BBC.

În toată lumea există aproximativ 44 de milioane de oameni care trăiesc cu demenţă, estimările fiind că până în 2050 acest număr se va tripla. Boala aceasta afectează creierul cu mai mult de un deceniu înaintea instalării simptomelor. Medicii sunt de părere că testările medicamentelor pentru a combate demenţa nu au succes deoarece pacienţii, pur şi simplu, sunt trataţi prea târziu pentru a inversa leziunile creierului. Din această cauză, această nouă descoperire devine o prioritate pentru specialiştii în domeniu.

Indicii din sânge

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Georgetown din Washington D.C. au analizat mostre sanguine de la 525 de oameni cu vârsta de peste 70 de ani, ca parte din studiul lor care a durat cinci ani. 53 de oameni dintre aceştia au dezvoltat boala Alzheimer sau au suferit o lezare cognitivă mai blândă, iar testele lor de sânge au fost comparate cu ale altor 53 de persoane care au rămas agili din punct de vedere mintal.

Astfel s-au descoperit diferenţe în nivelul a zece lipide (sau grăsimi) între cele două grupuri. Atunci când cercetătorii au studiat şi celelalte mostre sanguine, cei zece markeri ai bolii Alzheimer au demonstrat cine anume era predispus la declin mental în următorii ani.

„Cred că este o nevoie imensă de un test la scară largă. Trebuie să investigăm mai mulţi oameni pentru a putea folosi acest test în analizele uzuale“, declară Howard Federoff, profesor de neurologie la Centrul Medical al Universităţii Georgetown.

Adevăratul potenţial al acestui simplu test nu a fost investigat. Până acum se ştie că diagnosticul de demenţă poate fi prezis cu trei ani înainte de instalarea bolii, dar cercetătorii investighează posibilitatea ca acest test să poată determina riscul cu mult mai devreme.

Nu se ştie exact nici ce anume cauzează schimbările în grăsimile din sânge, dar oamenii de ştiinţă sunt de părere că pot fi un reziduu a schimbărilor premature din creier.

Demenţa la nivel global

Un test pentru identificarea bolii Alzheimer ar putea îmbunătăţi cercetările medicale şi tratamentele deja existente pentru oameni care încă nu dau semne de demenţă, care încă nu au suferit leziuni ireversibile ale creierului. Chiar şi încetinirea instalării bolii ar avea un impact major. „O simplă întârziere a simptomelor poate avea beneficii enorme, fie şi în termeni economici, reducând costul îngrijirii pacienţilor“, spune profesorul Federoff.

„Rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare. Pentru a testa eficacitatea medicamentelor, este important să recrutezi oameni în primele stadii ale bolii pentru teste clinice, atunci când aceste potenţiale tratamente pot fi foarte eficiente. Dacă se confirmă, rezultatele pot fi un pas înainte în realizarea de noi instrumente pentru diagnosticul demenţei, permiţând oamenilor cu această boală să caute ajutor mai devreme“, adaugă şi dr. Simon Ridley de la Organizaţia pentru Cercetarea bolii Alzheimer din Marea Britanie.


Citeşte şi:

Bolnavii de Alzheimer trăiesc mult mai puţin în România decât în restul Europei

Demenţa Alzheimer este diagnosticată atât de târziu în România, încât bolnavii depistaţi supravieţuiesc numai 3 ani şi jumătate, în comparaţie cu evoluţia obişnuită a bolii, de 8-12 ani, cât este, cu tratament administrat la timp, în alte state europene.

Din misterele bolii Alzheimer

Demenţa Alzheimer. O boală cumplită. Asta pentru cei din jur, mai puţin pentru cei bolnavi. Şi pe mine m-a lovit această boală printr-o persoană iubită - tanti Cecilia. Tanti Cici mi-a fost ca a doua mamă. Am iubit-o şi încă o mai iubesc ca un copil. Tanti Cici a fost o femeie foarte deşteaptă. Şi aprigă. O femeie puternică. Punctul ei forte a fost creierul.

Vitamina E întârzie agravarea bolii Alzheimer

Mici doze de vitamina E, luate în fiecare zi, pot încetini declinul emoţional al pacienţilor care suferă de boala Alzheimer şi pot reduce timpul petrecut de îngrijitori în asistarea acestor pacienţi la realizarea sarcinilor de zi cu zi.

Demenţa: boala anului 2050

Numărul persoanelor care suferă de demenţă a crescut cu 17% în ultimii trei ani la nivel mondial până la 44 de milioane de bolnavi raportat la statistica din 2009 şi se va tripla până în 2050, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Alzheimer.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite