Demenţa: boala anului 2050

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor care suferă de demenţă a crescut cu 17% în ultimii trei ani la nivel mondial până la 44 de milioane de bolnavi raportat la statistica din 2009 şi se va tripla până în 2050, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Alzheimer.

La nivel global, cheltuielile cu îngrijirea bolnavilor de demenţă se ridică anual la 640 de miliarde de dolari (1% din PIB-ul global) şi vor continua să crească, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Organizaţia Internaţională pentru Alzheimer estimează că în 2050 peste 70% dintre cei 135 de milioane de bolnavi de demenţă vor proveni din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Pe continentul american există 8,8 milioane de persoane care suferă de demenţă, în Asia 21,9 milioane, în Europa 10,9 milioane, iar în Africa 2,8 milioane de bolnavi.

Câteva dintre marile companii farmaceutice încearcă să descopere un medicament inovator pentru această boală, dat fiind că odată dezvoltat, acest medicament ar înregistra vânzări anuale în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Merck a declarat săptămâna aceasta că deţine un medicament care se află în penultimele stadii ale studiilor clinice. Acesta este menit să oprească formarea de plăci senile (o trăsătură principală a bolii) la nivelul creierului.

Eli Lilly a început un nou studiu clinic pentru un tratament bazat pe anticorpi care nu trecuse toate etapele unui studiu anterior. Acum însă, este testat pe pacienţi cu boala aflată în stadiu incipient.

Mulţi alţi producători au intrat în cursa cronometru pentru descoperirea unui tratament contra Alzheimer, inclusiv Roche, Johnson & Johnson şi Eisai.

În ultimii 15 ani, peste 100 de tratamente experimentale pentru Alzheimer nu au reuşit să treacă de toate stadiile studiilor clinice, potrivit Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) – care reuneşte companii farmaceutice şi biofarmaceutice din Statele Unite.

În prezent, cercetarea este axată pe descoperirea tratamentelor preventive pentru demenţă. Cercetătorii consideră că acestea reprezintă cheia succesului şi spun că atunci când demenţa se află în stadiu atât de avansat încât pacienţii prezintă simptome severe, s-ar putea ca medicamentele să nu mai fie eficiente.

Premierul  Marii Britanii David Cameron a declarat că ţara sa îşi va dubla cheltuielile cu menţinerea sub control a bolii până în 2025, acestea urmând să se ridice la suma de 214 milioane de dolari.

Probabil, exemplul Marii Britanii va încuraja şi alte state să investească în cercetare, reprezentanţii asociaţiilor care militează pentru combaterea bolii sunt pesimişti estimând că investiţiile vor rămâne mici raportat la cele pentru tratarea cancerului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite