Tratamente cu lipitori – contraindicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hirudoterapia – tratamentul cu lipitori – reprezintă o metodă controversată. Deşi nu este recunoscută oficial, terapia cu lipitori este practicată de anumiţi medici pentru tratarea varicelor, reumatismului, durerilor de spate. Dar trebuie ştiu că tratamentele cu lipitori au contraindicaţii.

Pentru tratamentele cu lipitori se folosesc lipitori medicinale (Hirudo medicinalis), care se aplică doar o singură dată la un singur pacient. Lipitorile se aşază pe pielea pacientului şi încep să sugă sânge. Saliva lipitorilor intră în organism, unde generează efecte pozitive. Saliva lipitorilor conţine hirudină, cel mai puternic anticoagulant cunoscut în medicină, potrivit doctorului Grigore Şeremet, care aplică tratamente cu lipitori. Datorită hirudinei, sângele devine mai subţire, ceea ce favorizează îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Astfel, tratamentele cu lipitori sunt indicate în scopul prevenirii cheagurilor de sânge care duc la apariţia infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, trombozelor, varicelor. Pe termen lung, tratamentele cu lipitori medicinale ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi a colesterolului, susţin medicii care practică această terapie. Potrivit acestora, saliva lipitorilor mai conţine un acid hialuronic natural care ajută în tratarea durerilor articulare, bolilor coloanei vertebrale, cum sunt herniile.

Hirudoterapia are şi efect reflexogen, atunci când lipitorile sunt aplicate pe punctele de acupunctură. Astfel, tratamentele cu lipitori deblochează meridianele energetice, spun terapeuţii.

Tratamentele cu lipitori – contraindicaţii

Tratamentele cu lipitori au contraindicaţii: nu se folosesc pentru pacienţii cu boli contagioase, SIDA, cu anemie severă şi nici pentru copii sau femei însărcinate. Nu se aplică persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui, respectiv cu risc de hemoragie. Tratamentele cu lipitori au contraindicaţii şi în ceea ce priveşte locul de aplicare: acestea nu se aplică pe gât şi rareori se pun pe faţă şi pe abdomen.

În hirudoterapie se folosesc două specii de lipitori, care se produc în câteva ferme din România.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite