Suplimentele de vitamina D reduc riscul de atac de cord STUDIU

0
Publicat:

Vitamina D, numită și vitamina soarelui, e asociată cu o bună funcționare a sistemului osos, dar un studiu recent arată că are un rol important și pentru sănătatea inimii.

Suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore FOTO Shutterstock
Suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore FOTO Shutterstock

Un studiu clinic recent a relevat că administrarea de suplimente cu vitamina D poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacurile de cord, în rândul adulților cu vârsta peste 60 de ani. Autorii studiului publicat de British Medical Journal subliniază că acesta a fost cel mai mare studiu de acest gen realizat până acum.

Termenul boală cardiovasculară (BCV) cuprinde toate afecțiunile care afectează inima sau vasele de sânge și este una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Se estimează că evenimentele BCV, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, vor crește pe măsură ce oamenii vor trăi mai mult, iar bolile cronice devin tot mai des întâlnite.

Studiile observaționale anterioare au observat în mod constant o legătură între nivelul de vitamina D din organism și riscul de BCV, dar până la acest studiu nu au existat dovezi că suplimentele de vitamina D previn evenimentele cardiovasculare.

Studiu extins pe cinci ani

Acest studiu a fost efectuat între 2014 și 2020 pe 21.315 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani. Jumătate dintre participanții la studiu au primit, o dată pe lună, o capsulă de vitamina D (60.000 UI), iar cealaltă jumătate un placebo.

Durata medie a tratamentului a fost de cinci ani, peste 80% din participanții la studiu raportând că au luat cel puțin 80% din pastile. Pe parcursul studiului, 1.336 de participanți au experimentat un eveniment cardiovascular major (6,6% în grupul placebo, 6% în grupul cu vitamina D). Rata evenimentelor cardiovasculare majore a fost cu nouă la sută mai mică în grupul care lua vitamina D comparativ cu grupul placebo.

De asemenea, rata de atac de cord a fost cu 19% mai mică, dar echipa de medici nu a observat nicio diferență în rata accidentului vascular cerebral între cele două grupuri de participanți.

În concluzie, autorii studiului cred că rezultatele obținute arată că suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite