Soluţii simple care te ajută să elimini excesul de apă şi de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul multora dintre noi, o parte dintre kilogramele în plus reprezintă, de fapt, apă reţinută în ţesuturi, fenomen care are loc atunci când în organism există un dezechilibru între aportul de lichide şi cantitatea de apă eliminată. Această problemă poate avea mai multe cauze, iar remediile sunt foarte simple şi la îndemână.


Uneori, organismul nostru se simte depăşit atunci când vine vorba de eliminarea excesului de apă, fiindcă mecanismul este dat peste cap. Consecinţele sunt umflarea picioarelor, balonarea şi transpiraţia redusă, în ciuda temperaturilor crescute din mediu. Acest fenomen poate fi cauzat de un dezechilibru nutriţional, pe fondul unei carenţe de proteine, explică specialiştii.

Dacă în organism nu există un nivel suficient de proteine, sângele, compus din apă în proporţie de mai mult de 60%, este sărăcit de apă, care va fi atrasă în ţesuturi, unde concentraţia de nutrienţi este mai importantă.

Soluţia în acest caz poate fi adoptarea unei diete echilibrate, care să aducă organismului o cantitate suficientă de proteine. Rolul proteinelor este de a stimula ficatul să producă albumină, compusul care blochează „refugiul“ şi acumularea apei în ţesuturi.

De preferat sunt proteinele provenind din carnea albă şi din peşte, precum şi proteinele de origine vegetală, cum sunt cele din soia, din fasole, linte sau din mazăre, de exemplu.

Desigur, sunt de evitat mezelurile şi alte produse din carne procesată, fiindcă, în general, sunt foarte sărate, iar sarea, după cum se ştie, favorizează retenţia de apă. Şi pâinea albă, brânzeturile, sosurile din comerţ şi chiar unele deserturi conţin sare.

Cele mai eficiente plante diuretice

O varietate de plante pot veni în ajutor persoanelor care suferă de retenţie de apă. Aceste plante acţionează asupra ficatului, rinichilor şi asupra întregului sistem limfatic, în vederea „drenajului“ apei în exces din ţesuturi prin stimularea microcirculaţiei sangvine.

În topul plantelor contra retenţiei de apă se situează ceaiul verde, păpădia, urzicile, socul şi viţa-de-vie roşie.

image

Socul este util datorită proprietăţilor terapeutice ale tuturor părţilor componente ale acestui arbust: frunze, flori, fructe, cu acţiune laxativă, diuretică şi sudorifică“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica MedAs din Capitală.

Se poate utiliza sub formă de:

  • Elixir din flori de soc – se începe cu doza de o linguriţă pe zi şi se măreşte progresiv doza, în funcţie de toleranţa individuală.
  • Ceai din flori de soc – una-două căni pe zi.


Urzicile au un efect diuretic puternic şi, în plus, fluidifică sângele şi detoxifică organismul. În acelaşi timp, sunt bogate în fier, potasiu şi în magneziu“, completează medicul Ruxandra Constantina.

Se pot utiliza sub formă de:

  • Salată – urzicile foarte tinere se pot utiliza asociate cu păpădie sau cu lăpturi, cu puţin ulei de măsline şi cu lămâie.
  • Suc de frunze proaspete – se iau două-trei linguri pe zi.
  • Infuzie – se beau două-trei căni pe zi.
  • Tinctură – se administrează 30 de picături de două-trei ori pe zi.  

„De asemenea, păpădia are efect diuretic, stimulează ficatul şi este bogată într-o varietate de vitamine: A, B, C, D, acid nicotinic şi în săruri minerale“, precizează specialista.

Se poate utiliza sub formă de:

  • Frunze proaspete de păpădie, primăvara, de preferat înainte de înflorire.
  • Decoct, preparat din două linguriţe de frunze şi rădăcini la 150 ml de apă. Se beau două căni pe zi.

Intoleranţele alimentare sau tulburările hormonale pot fi de vină

Retenţia de apă în organism poate fi cauzată de probleme de sănătate mai specifice. O posibilitate este ca dificultatea de a elimina apa în exces să fie cauzată de intoleranţele alimentare la gluten sau la lactoză, de exemplu. Atunci când corpul nu produce enzimele necesare unei digestii corecte a acestor alimente, apar tulburări digestive. Una dintre consecinţe este reţinerea apei în ţesuturi. Ce poţi face? Exclude, pe rând, din dietă alimentele pe care le suspectezi că ar putea provoca intoleranţe alimentare, pentru a depista cauza şi apoi elimin-o definitiv. 

Categoria cea mai afectată de problema retenţiei de apă sunt femeile, mai precis, 95% din femei au dificultăţi în ceea ce priveşte eliminarea apei din ţesuturi. Acest lucru poate fi explicat prin fluctuaţiile hormonale mari cu care se confruntă femeile de-a lungul lunii. Retenţiile de apă cauzate de fluctuaţiile hormonale normale ale femeilor sunt pasagere şi nu este nevoie să iei măsuri în acest sens. Ceaiurile diuretice pot fi, însă, de ajutor. 

Drenajul limfatic – masajul care elimină apa

image

Drenajul limfatic este un tip de masaj care constă în stimularea circulaţiei limfei, lichidul incolor care circulă prin vasele sistemului limfatic (străbat corpul paralel cu sistemul sangvin).

Obiectivul principal al drenajului limfatic este evacuarea excesului de lichide din corp şi este foarte eficient în acest sens. De altfel, în multe saloane în care se efectuează, acest tip de masaj este promovat ca un masaj care ajută la slăbit instantaneu. Iar măsurătorile realizate înainte şi după drenaj confirmă reducerea în circumferinţă a taliei şi a coapselor. Dar acest lucru se datorează exclusiv eliminării apei din ţesuturi. Şi, dacă problema nu este tratată în profunzime, în funcţie de cauza retenţiei de apă, în câteva zile – cel mult – revenim la dimensiunile iniţiale. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite