Lista principalelor alimente care pot da balonări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balonările frecvente pot ascunde intoleranţe alimentare FOTO: Shutterstock
Balonările frecvente pot ascunde intoleranţe alimentare FOTO: Shutterstock

Balonările pot fi cauzate, adesea, de anumite intoleranţe alimentare. Contrar percepţiei generale, nu numai glutenul şi lactoza provoacă intoleranţă, ci şi unele fructe şi legume.


Una din două persoane suferă de o anumită formă de intoleranţă alimentară care se manifestă prin balonare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Intoleranţa la lactoză este o problemă frecventă, afectând între 7 şi 20% din populaţia caucaziană din Europa şi din America. Aceasta se manifestă prin diaree, dureri abdominale şi prin flatulenţă după ingestia de lapte sau de produse din lapte. Frecventă este şi intoleranţa la gluten, ce apare în urma ingestiei de proteine ce se găsesc în grâu, în secară, în orz şi în ovăz“, explică medicul alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Alexandru Obregia“ din Bucureşti.

Dar acestea nu sunt singurele alimente la care putem dezvolta intoleranţe. De fapt, persoanele care suferă frecvent de balonări sunt sfătuite de medicii gastroenterologi să încerce, pe rând, excluderea pentru o anumită perioadă de timp a următoarelor categorii de alimente care pot da intoleranţe:

  • Alimentele cu un conţinut crescut de fructani: usturoiul (în cantităţi mari), sparanghelul, prazul, ceapa, grâul (în cantităţi mari);
  • Alimentele cu un conţinut crescut de lactoză: laptele şi anumite produse lactate, margarinele, brânza moale (ricotta, brânza dulce şi mascarpone);
  • Alimentele cu un conţinut crescut de oligozaharide: leguminoasele, din care fac parte năutul, lintea etc.;
  • Alimentele cu un nivel crescut de fructoză: mierea, merele, mango şi perele;
  • Alimentele cu un conţinut crescut de polioli: merele, caisele, avocado, cireşele, nectarinele, perele, prunele, ciupercile, sorbitolul şi xylitolul.


„Severitatea simptomelor depinde de existenţa anumitor deficite enzimatice la persoana afectată, dar şi de cantitatea de aliment consumată. Astfel, reacţiile de intoleranţă apar la persoanele cu sensibilitate, însă, teoretic, pot apărea la oricine a consumat un anumit aliment în exces. Trebuie precizat că această problemă este mai frecventă în rândul copiilor“, spune medicul Camelia Berghea.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite