Soluţii naturale eficiente pentru durerile reumatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de genunchi sunt cele mai frecvente în cazul reumatismului FOTO Shutterstock
Durerile de genunchi sunt cele mai frecvente în cazul reumatismului FOTO Shutterstock

A început sezonul depresiilor şi al durerilor reumatice. Umezeala şi frigul agravează manifestările resimţite de persoanele cu poliartrită reumatoidă şi cu artroză. Există, însă, câteva metode la îndemână care atenuează durerile şi te vor ajuta să te dai mai uşor jos din pat dimineaţa.

Fie pentru că medicamentele convenţionale nu reduc suficient de mult durerile reumatice, fie pentru că acestea au efecte adverse importante, pacienţii reumatici au nevoie de soluţii complementare, care să le vină în ajutor în această perioadă în care manifestările lor se agravează.

Medicul Manny Alvarez, directorul editorial al secţiunii de Sănătate al Fox News, oferă câteva metode care funcţionează la o mare parte din bolnavii de artrită.

Mişcarea şi nu lipsa ei atenuează durerile

Institutul Naţional pentru Artrită, Boli Musculoscheletice şi de Piele din SUA recomandă 3 tipuri de mişcare persoanelor cu afecţiuni reumatice:

1. Exerciţii care pun în mişcare întreg corpul, cum este dansul. Acest tip de mişcare menţine mobilitatea articulaţiilor şi reduce riscul de înţepenire.

2. Antrenamente cu greutăţi (care să nu depăşească, însă 1 kilogram fiecare) – pentru întărirea muşchilor şi menajarea articulaţiilor.

3. Aerobic sau exerciţii de rezistenţă, cum este mersul pe bicicletă.

Ce trebuie să conţină dieta

Până acum, au fost recunoscute şi documentate peste 100 de afecţiuni reumatice şi nu a fost formulată încă o dietă universală. Totuşi, pentru prevenirea sau atenuarea simptomelor, medicii recomandă: o alimentaţie cât mai variată, limitarea aportului de grăsimi, mai ales de grăsimi saturate, un consum crescut de fructe şi legume de sezon, precum şi de cereale integrale. Sarea şi zahărul trebuie consumate, şi ele, cu moderaţie.

Remediile din plante

Colegiul American de Reumatologie recomandă produsele pe bază de ghimbir şi de scoarţă de salcie care s-au dovedit eficiente în atenuarea durerilor reumatice în cadrul mai multor studii. Totuşi, reumaticii care se confruntă, de asemenea, cu tulburări intestinale, cu gastrită sau ulcer ori cu tulburări de coagulare trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a începe administrarea unor astfel de remedii.

În cadrul unor cercetări, şi suplimentele cu acizi graşi esenţiali Omega 3 au redus considerabil durerile reumatice, dar în timp. Nici acestea nu sunt lipsite de reacţii secundare, precum tulburări gastrointestinale şi respiraţie urât mirositoare.

Aplicaţii calde şi reci

„Căldura atenuează durerile, relaxează musculatura tensionată şi dureroasă şi creşte fluxul sangvin la nivelul articulaţiilor. Una dintre cele mai eficiente metode de a te bucura de beneficiile pe care le aduce căldura articulaţiilor este să faci duşuri sau băi fierbinţi nu mai mult de 15 minute. Mai poţi recurge la aplicaţii cu buiote cu apă fierbinte sau, pur şi simplu, cu un prosop înmuiat în apă fierbinte. Însă dacă ai probleme cu circulaţia sângelui, nu folosi remediile calde“, recomandă dr. Manny Alvarez.

Şi compresele reci pot fi de ajutor, fiindcă amorţesc zona şi reduc spasmele musculare care însoţesc, adeseori, durerile articulare. 

Citeşte şi:

Suplimentele de slăbit care fac victime în România nu sunt controlate de nicio autoritate a statului

Pe piaţa românească există 14.000 de suplimente alimentare comercializate legal şi cine-ştie-câte ilegal, spun autorităţile. Iar cele ilegale, care pot fi cumpărate de pe internet, din magazine de la colţul blocului sau direct de la unii „naturopaţi“ pot chiar să ucidă. Aşa pare să se fi întâmplat şi în cazul tinerei de 27 de ani din Arad care lua prafuri de slăbit şi anticoncepţionale şi care a murit astăzi, după o săptămână de comă profundă.

Sunt exagerate beneficiile acizilor graşi Omega 3?

Acizii graşi Omega 3 sunt lăudaţi pentru beneficiile aduse sănătăţii, pentru o inimă sănătoasă şi o minte ascuţită. Însă noi studii pun la îndoială relaţia strânsă dintre Omega 3 şi sănătate.

Remedii de casă pentru tratarea psoriazisului

Psoriazisul este o boală complexă a pielii care nu poate fi vindecată, pentru că problema este legată direct de o disfuncţie a sistemului imunitar. Între timp, există numeroase tratamente care pot fi făcute de acasă pentru a ameliora simptomele acesteia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite