Robert F. Kennedy Jr. a declanșat controverse privind motivul „epidemiei de autism”. Ce spun oamenii de știință
0Robert F. Kennedy Jr., actualul șef al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din SUA, a stârnit reacții dure în cadrul unei conferințe de presă, după ce a descris autismul drept o „tragedie care distruge familii”. Declarațiile sale au venit în contextul publicării unui nou raport, care arată că 1 din 31 de copii de 8 ani din SUA are un diagnostic de autism.

Kennedy a declarat că autismul este o „epidemie” cauzată de factori de mediu recenți, idee respinsă de comunitatea științifică. Studiile arată că autismul este între 60% și 90% ereditar, iar în până la 40% din cazuri pot fi identificate mutații genetice specifice, precizează publicația Scientific American.
„Numirea autismului drept o epidemie este incredibil de iresponsabilă și profund îngrijorătoare. Acest lucru încurajează frica, paranoia și stigmatizează comunitatea persoanelor autiste”, a declarat Kristyn Roth, director de marketing al organizației Autism Society of America.
Factorii de mediu, precum poluarea, pot contribui la această afecțiune, dar creșterea diagnosticărilor se explică, în mare parte, prin schimbările în criteriile de diagnostic și o evaluare mai riguroasă.
Kennedy a amintit ideea, considerată învechită, că autismul ar apărea printr-o regresie la vârsta de doi ani. Cercetările actuale indică diferențe în dezvoltarea creierului chiar de la șase luni în cazul copiilor diagnosticați ulterior cu autism.
Autismul, diagnostic mai precis
Datele prezentate de Kennedy includ comparații cu anii ’70 și ’80, când autismul era subdiagnosticat, fiind asociat cu forme de schizofrenie infantilă în primele ediții ale Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM). Abia în anii ’80 și ’90, criteriile s-au extins, culminând cu apariția spectrului autist ca diagnostic larg în 2013.
Specialiștii atrag atenția că variațiile mari ale prevalenței între state – de la 9,7 cazuri la mia de copii în Texas, până la 53,1 în California – se datorează în principal diferențelor în screening și acces la diagnostic.
Deși există și alți factori care pot influența creșterea cazurilor – precum vârsta părinților sau nașterile premature – majoritatea experților spun că nu asistăm la o „epidemie”, ci la o mai bună înțelegere a autismului.
Cu toate acestea, Kennedy a promis că va oferi „unele răspunsuri” până în septembrie, deși abordarea sa „de la zero” ignoră în mare parte cercetările deja existente.