Video Ziua Mondială a Conștientizării Autismului-2 Aprilie. Datele arată creșterea alarmantă a autismului la nivel global

0
Publicat:

În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, moment important pentru a atrage atenția asupra nevoii de sprijin, incluziune și acces la servicii adecvate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA)

Ziua Mondială a Conștientizării Autismului-2 Aprilie Sursa foto Pixabay
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului-2 Aprilie Sursa foto Pixabay

Autismul – un spectru larg de provocări, dar și de soluții, alături de Asociația „Bright Future”

În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, moment important pentru a atrage atenția asupra nevoii de sprijin, incluziune și acces la servicii adecvate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Asociația „Bright Future” se alătură acțiunilor dedicate Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului cu activități specifice copiilor cu TSA din centrele pentru terapie și logopedie „Bright Future” și sprijină părinții, până pe 16 aprilie, cu o campanie de evaluări psihologice complexe gratuite.

Ce spun datele statistice

Autismul nu este o boală, ci o tulburare neurobiologică complexă, cu manifestări și niveluri de severitate diferite. Cu toate acestea, diagnosticarea timpurie și intervenția specializată cresc semnificativ șansele de recuperare și integrare în societate.

Datele recente arată o creștere alarmantă a prevalenței autismului la nivel global. Conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), în martie 2023 s-a raportat că 1 din 36 de copii este diagnosticat cu autism.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică informează că prevalența TSA în rândul copiilor de vârstă școlară primară ajunge la 14,3%. Cu toate acestea, țara noastră nu dispune încă de o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar numeroase cazuri rămân nediagnosticate, ceea ce întârzie intervenția terapeutică esențială.

Asociația „Bright Future” sprijină familiile copiilor cu autism cu evaluări psihologice complexe gratuite

Pentru a sprijini comunitatea și a facilita accesul la diagnosticare, Asociația „Bright Future” desfășoară, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Conștientizării Autismului, Campania „Construim împreună!”, prin care sunt oferite 10 evaluări psihologice complexe gratuite pentru toate vârstele.

Această inițiativă vine în sprijinul părinților care suspectează prezența unor întârzieri în dezvoltarea copiilor lor și își doresc o evaluare profesionistă pentru a lua măsuri cât mai rapid. Înscrierile pentru campania de evaluări psihologice complexe gratuite se fac până la data de 16 aprilie, de luni până vineri, în intervalul orar 13.00 - 18.00, la numărul de telefon 0737709874.

Care sunt semnele autismului

Primele semne pot fi observate încă din primii ani de viață și includ dificultăți în interacțiunea socială, lipsa contactului vizual, întârzierea limbajului, reacții neobișnuite la stimuli senzoriali, comportamente repetitive și dificultăți în adaptarea la schimbări.

"Diagnosticarea precoce a autismului este esențială pentru a putea interveni cât mai eficient și a oferi copilului șansa la o dezvoltare optimă. Părinții ar trebui să fie atenți la semne precum lipsa răspunsului la nume, evitarea contactului vizual, absența gesturilor sociale și întârzierea limbajului. Prin campania noastră de evaluări gratuite, vrem să oferim acces la diagnostic și sprijin specializat pentru familii. În plus, este important de știut că, odată stabilit diagnosticul, terapia pentru autism poate fi decontată prin CNAS, facilitând astfel accesul la intervenții de calitate", a declarat Anda Băcanu, psiholog, logoped și analist comportamental în cadrul Asociației „Bright Future”.

Cui și cand ne adresăm

Prima vizită va fi la medicul de psihiatrie pediatrică – acesta va cocluziona diagnosticul copilului; Un consult este indicat de la primele semne, chiar de la vârsta de 9-12 luni.

Urmează o vizită la un analist comportamental iar acesta va evalua abilitățile copilului pe toate ariile de dezvoltare: limbaj receptive, performanță vizuală, imitație vocală, interacțiune socială, limbaj expresiv, imitatie grosieră, sintaxă, s.a.

Specialistul va determina care este vârsta de dezvoltare pe toate aceste paliere și ce decalaj exista între vârsta de dezvoltare și cea cronologică; Un consult este indicat de la primele semne, chiar între 9-12 luni.

În cele din urmă poate fi necesară și vizita la logoped – daca copilul este vocal si are deja achiziții de limbaj precum vorbitul in propozitii scurte sau cu alte cuvinte un nivel al limbajului dezoltat precum al unui copil de 3 ani, dar prezintă tulburări de pronunție, sau alte tulburări logopedice, atunci este indicată intervenția logopedului.

De Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, vă invităm să ne fiți alături în misiunea de a sprijini copiii cu TSA și familiile acestora. Prin informare, diagnostic precoce și acces la servicii specializate, putem construi împreună un viitor mai bun pentru acești copii.

Asociația „Bright Future” din București a fost înființată în anul 2016, la inițiativa Andei Băcanu și a Mirelei Bîrsășteanu, coordonatori programe ABA, psihologi și logopezi. În prezent, activitatea asociației se desfășoară în trei centre dedicate copiilor cu autism sau cu alte probleme de dezvoltare.

Mai multe informații despre activitatea asociaţiei şi cum poate fi sprijinită, găsiţi aici:

www.asociatiabrightfuture.ro

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite