Articol publicitar

Protezarea șoldului, alegerea optimă pentru recăpătarea mobilității pierdute

Articulația șoldului este una dintre cele mai mari și mai complexe articulații ale corpului uman. Șoldul este zona anatomică care permite realizarea celor mai importante activități motorii: poziția bipedă, mersul, ridicarea piciorului, urcatul scărilor, aplecarea sau statul în șezut.

image

Artroplastia de șold, adică operația de protezare a articulației șoldului, este o intervenție de chirurgie ortopedică prin care sunt înlocuite structurile articulare deteriorate ale șoldului cu o proteză totală sau parțială, cu scopul de a reda funcționalitatea. Protezarea șoldului este recomandată, de obicei, persoanelor vârstnice cu artroză de șold, care nu se pot mobiliza și pentru care mișcări obișnuite, precum mersul pe jos sau ridicatul de pe scaun, sunt activități dificile și dureroase.

Artroplastia totală de șold se recomandă persoanelor care se confruntă cu imposibilitate sau rigidizare a mișcărilor de mobilizare (mers, alergat, așezat, ridicat) și cu dureri severe de șold în repaus și în mișcare. Pacienții care au suferit traumatisme ale șoldului (fractură de col femural sau acetabul) sau cei diagnosticați cu coxartroză au indicație pentru această operație atunci când nu mai răspund la tratamentele convenționale conservatoare, precum terapia antiinflamatoare, fizioterapia sau kinetoterapia. Limitarea severă a mobilității chiar și atunci când pacientul folosește elemente ajutătoare (cârjă, cadru sau baston) este, de asemenea, o recomandare importantă pentru protezarea șoldului.

După stabilirea indicației de protezare, medicul chirurg ortoped va purta cu pacientul o discuție importantă despre alegerea tipului de proteză. În funcție de particularitățile pacientului (vârstă, uzura osului, stil de viață, greutate etc.), medicul va recomanda o proteză care să redea mobilitatea și stabilitatea articulației, fără complicații, pentru durata cea mai lungă de timp.

Intervenția de protezare a șoldului este soluția pentru dispariția durerilor și pentru creșterea calității vieții de zi cu zi. Pacienții care aleg proteza de șold își recapătă rapid mobilitatea pentru efectuarea activităților zilnice, dar și pentru practicarea unor mișcări fizice cu impact mic, precum mersul pe jos sau ciclismul. Majoritatea pacienților care au optat pentru o proteză de șold au confirmat faptul că s-au bucurat din nou de autonomie și independență în efectuarea activităților casnice normale.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii ortopezi cu o bogată experiență operatorie realizează cu succes intervenții chirurgicale de protezare articulară, în condiții de maximă siguranță și confort pentru pacient.

Strânsa colaborare între medicii ortopezi, medicii de radiologie și imagistică medicală și specialiștii în medicină fizică și de reabilitare face ca diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților cu artroplastie de șold să fie un proces integrat, cu obținerea celor mai bune rezultate funcționale.

La momentul actual, protezele de șold sunt create personalizat, din materiale de cea mai bună calitate pentru ca organismul să tolereze substituția articulației. Utilizând tehnologii operatorii moderne și implanturi de ultimă generație, complicațiile sunt reduse la minimum, iar rezultatele excelente ale artroplastiei de șold sunt reflectate de mobilizarea postoperatorie rapidă și de dispariția durerilor.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite