Prof.dr. Nicolae Hâncu: „Alfabetizarea nutriţională trebuie să preceadă învăţarea alfabetului“. Top 10 probleme de sănătate la copiii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia pentru sănătate trebuie să înceapă încă de la grădiniţă. Stilul de viaţă sănătos deprins încă de mic reprezintă calea către o viaţă ferită de multe boli la vârsta adultă, atrag atenţia medicii nutriţionişti.

În  România, 26,75% din copiii de 8 ani sunt  supraponderali, dintre care 11,64% obezi, iar 5,11% sunt subnutriţi, potrivit Raportului naţional al copiilor şi tinerilor 2014. Toate aceste probleme au legătură cu alimentaţia copiilor. „

În nutriţie nu există mode şi trenduri. Nutriţia este o ştiinţă, deci presupune informarea din surse competente – validate de medicii specialişti, înţelegerea şi aplicarea în practică. Situaţia alarmantă privind obezitatea, bolile metabolice şi cele cardiovasculare – rezultat al schimbărilor semnificative în modul de viaţă modern, arată că această ştiinţă trebuie integrată în sistemul de educaţie. Cu cât mai devreme, în copilărie, cu atât mai bine” prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru de onoare al Academiei Române.

Medicul a adăugat că „alfabetizarea nutriţională trebuie să preceadă învăţarea alfabetului. Cariera unui om este importantă, dar să pregătim copiii în primul rând pentru sănătate, care este o condiţie pentru succes şi fericire“.  

În aceste condiţii, Asociaţia SAMAS, împreună cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi companiile Danone România şi Oameni şi Companii au lansat proiectul de educaţie nutriţională în grădiniţe „Sănătos de mic -  Prevenţia începe cu educaţia“, în trei unităţi de învăţământ preşcolar din Bucureşti : Grădiniţa nr.73, nr.203 şi Grădiniţa Căsuţa Piticilor, pentru 400 de copii, 600 de părinţi, 40 de cadre didactice si administrative, cu o echipă formată din 12 educatori nutriţionişti.

Acesta îşi propune să educe şi să ajute copiii preşcolari să-şi formeze obiceiuri de alimentaţie sănătoasă prin lecţii interactive şi cursuri cu toate persoanele care pot influenţa alegerile copiilor. Aşadar, alături de preşcolari, în programul educaţional sunt incluşi părinţii şi personalul din grădiniţe, pentru a asigura un efort coerent din partea tuturor, în interesul sănătăţii copiilor.

Manual de nutriţie pentru preşcolari

Dezvoltat pe baza recomandărilor naţionale privind nutriţia corectă la vârsta preşcolară, anume „Ghidul de alimentaţie sănătoasă“, publicat de Societatea de Nutriţie din România şi adoptat de Ministerul Sănătăţii ca ghid naţional, programul include pregătirea unui corp de educatori nutriţionişti, care să transmită aceste cunoştinţe către preşcolari, părinţi şi personalul din grădiniţe, prin cursuri şi ateliere de nutriţie sănătoasă în grădiniţe.

În acest scop a fost elaborat un manual particularizat pe nutriţia preşcolarului, conţinând şi elemente de psiho-pedagogie. Părinţii vor beneficia de un ghid cu informaţii simple şi practice, iar copiii de lecţii interactive, piese de teatru, poezii şi ghicitori, dar şi de posibilitatea de a experimenta direct pregătirea şi decorarea unor feluri simple de mâncare.

Programul cuprinde şi o evaluare a meniului zilnic din grădiniţe, facută de către un dietetician, sub îndrumarea doamnei prof. dr. Gabriela Radulian, precum şi completarea unui chestionar de obiceiuri alimentare ale copilului în familie, completat de către părinţi. Chestionarele sunt întocmite şi interpretate de specialişti de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

 Top 10 probleme de sănătate la copiii din România

Din 1980, potrivit datelor OMS, numărul persoanelor obeze s-a dublat. Excesul ponderal şi obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc în mortalitatea la nivel global.

În Europa, obezitatea reprezintă o importantă problema de sănătate publică. 1 din 3 copii cu vârste între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez şi 60% dintre aceştia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi.

Excesul ponderal şi obezitatea sunt implicate în peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7 - 41% dintre problemele cauzate de diverse forme de cancer.

În România, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în 2015-2016, în populaţia de copii preşcolari şi şcolari din România, obezitatea de cauză neendocrină, hipotrofia ponderală şi staturală, sechelele de rahitism, anemia prin carenţa de fier figurează în top 10 probleme de sănătate publică.

Obezitatea ocupă locul 2 din top. Toate aceste probleme au legătură cu alimentaţia copiilor, iar alimentaţia sănătoasă reprezintă un factor important în prevenţia lor.

Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme de integrare socială şi psihologice, stimă de sine scăzută. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite