Probleme cu somnul? Află care ar putea fi cauzele medicale!
0Afecţiuni precum depresia, bolile cardiovasculare şi cele tiroidiene pot explica de ce mulţi dintre noi fie nu reuşesc să adoarmă, fie au un somn întrerupt şi neodihnitor. În oricare dintre situaţii, trebuie să mergi la medic pentru investigaţii.
Depresia
Problemele de somn, adică dificultatea de a adormi dusă la extrem (cu multe nopţi albe), precum şi trezitul frecvent în timpul nopţii pot fi manifestări ale depresiei, atrag atenţia specialiştii. De fapt, statisticile arată că aproximativ 90% in persoanele depresive au tulburări de somn.
În depresiile uşoare, insomnia este una dintre manifestările care ajută în stabilirea diagnosticului de către psihoterapeut. Nu numai dificultatea de a adormi este un semn clar de tulburări depresive, ci şi trezitul foarte devreme. La polul opus, şi dormitul excesiv poate semnala o astfel de afecţiune.
Psihoterapia şi tratamentele antidepresive înlătură, în cele mai multe cazuri, şi problemele de somn.
Diabetul
Persoanele care suferă de diabet au un somn neodihnitor, din cauza fluctuaţiilor nivelului de zahăr din sânge pe parcursul nopţii. De asemenea, diabeticii pot transpira excesiv noaptea şi au somnul întrerupt de nevoia frecventă de a merge la toaletă. Dacă ai aceste manifestări, mergi la medic pentru un control elaborat al glicemiei.
Nu doar diabetul dă probleme de somn, ci şi invers, după cum a demonstrat un studiu recent. Insomnia este un factor de risc esenţial pentru diabetul de tip 2.
Bolile cardiovasculare
Două afecţiuni comne ale sistemului cardiovascular pot determina probleme de somn: boala coronariană (incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sânge oxigenat corespunzător necesităţilor inimii) şi insuficienţa cardiacă congestivă (deteriorarea funcţiei de pompă a inimii, care nu mai poate transporta sânge suficient ţesuturilor).
În boala coronariană, bătăile neregulate ale inimii şi eventualele dureri toracice nu te lasă să adormi. Iar în insuficienţa cardiacă congestivă, inima nu mai pompează suficient sânge pentru toate părţile corpului, ceea ce duce la acumulare excesivă de fluid în jurul plămânilor. Atunci când stai întins, această problemă te face să te trezeşti în timpul nopţii.
Boala de reflux
Refluxul gastroesofagian apare atunci când sucurile acide din stomac urcă înspre esofag, unde provoacă iritaţii şi senzaţia neplăcută de arsuri. Bineînţeles că aceste manifestări fac dificil somnul odihnitor. Mai ales că poziţia culcat pe spate agravează simptomele. O soluţie evidentă este vizita la medic, care va prescrie un tratament pentru manifestările respective.
Dar şi evitarea meselor grele, a cafelei şi a alcoolului seara pot fi măsuri care previn apariţia senzaţiei de arsură.
Afecţiunile tiroidiene
Hipertiroidia, care este definită prin eliberarea unei cantităţi prea mari de hormoni tiroidieni în organism, se manifestă, printre altele, prin transpiraţii nocturne care fac aproape imposibil somnul odihnitor.
Pe de altă parte, hipotiroidia (tiroida secretă prea puţini hormoni) ne face somnolenţi în timpul zilei şi ne dă o stare permanentă de oboseală. Aceasta, din păcate, nu înseamnă că în timpul nopţii vom avea un somn profund şi odihnitor.
Ambele probleme ale tiroidei pot fi depistate printr-un simplu test de sânge, iar tratamentul îndepărtează, în general, şi tulburările de somn.