Poftiţi la orez de calitate! Pe alese!
0
Ţinând cont că mâncăm orez tot timpul anului, fie în post, fie în afara lui, este indicat să optăm pentru soiurile cele mai sănătoase: basmati, sălbatic, brun sau roşu.
Orezul este unul dintre alimentele cel mai uşor de digerat. „Chinezii consideră orezul un aliment cald pentru stomac, deoarece se digeră în aproximativ două ore", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. De aceea, el poate fi consumat inclusiv de bebeluşi, odată cu diversificarea alimentaţiei.
De asemenea, orezul este un aliment ce poate fi inclus fără probleme în dieta persoanelor care suferă de celiachie (intoleranţă la gluten) şi a celor cu afecţiuni digestive. „În plus, orezul poate fi consumat şi de persoanele care au afecţiuni cardiace, deoarece are un aport important de potasiu şi nu conţine sodiu", spune prof. dr. Mencinicopschi.
Acestea sunt doar o parte dintre beneficiile consumului de orez şi variază în funcţie de sortimentul de orez ales, precum şi de modul de asociere cu alte alimente. Studiile arată că orezul cu bob oval, decorticat este cel mai folosit de conaţionalii noştri, iar nutriţioniştii atrag atenţia că este mai sărac nutriţional comparativ cu cel cu bob lung.
„Toate tipurile de orez integral (adică nedecorticat, bob întreg, cu coajă şi germen) sunt utile în alimentaţie, prin aportul mare de fibre care favorizează tranzitul intestinal, reglează nivelul colesterolului şi reduc riscul de cancer la nivelul colonului", explică medicul nutriţionist sportiv Şerban Damian din cadrul Centrului de nutriţie Superfit din Bucureşti. Pentru a beneficia de un surplus de vitamine şi de minerale, este indicat să alegem din magazine produsele pe a căror etichetă scrie Parboilet sau Etuvee (prefiert).
Brunul bate albul
Nutriţioniştii au avertizat în repetate rânduri că un consum ridicat de orez alb duce la apariţia diabetului de tip 2, deoarece acest aliment favorizează creşterea rapidă a glicemiei. „Orezul trebuie limitat cantitativ la diabetici, fiind o sursă importantă de carbohidraţi", atrage atenţia medicul nutriţionist sportiv Şerban Damian.
Cercetătorii americani din cadrul Universităţii Harvard afirmă că, în schimb, prin înlocuirea orezului alb cu orezul brun riscul de a dezvolta diabet poate scădea cu o treime. Această concluzie este pusă pe seama faptului că, în general, în urma consumului de cereale integrale, cum este şi orezul brun, glucoza este eliberată în organism treptat. Studiile arată că persoanele care mănâncă două sau mai multe porţii de orez brun pe săptămână au un risc cu 11% mai mic de a face diabet decât cele care mănâncă mai puţin de o porţie pe lună.
Basmati, regele unanim recunoscut
Cel mai bun orez cu bob lung este cel de tip Basmati (care în traducere înseamnă „parfumat") şi care este considerat „regele" orezului. Acest tip de orez cu bobul lung şi subţire are un indice glicemic mic şi nu produce furtuni glicemice după ce este consumat. În plus, orezul Basmati, asociat cu cel sălbatic, nu îngraşă, deoarece este o combinaţie bogată în fibre.
Specialiştii spun că orezul sălbatic, care se cultivă în America de Nord, are un conţinut mai ridicat de proteine decât celelalte tipuri de orez.Este bine să includem în dieta noastră şi orezul negru sau roşu, care concurează în calităţi cu cel de tip Basmati. Studiile cercetătorilor din cadrul Universităţii de stat din Louisiana, Statele Unite, arată că orezul negru este bogat în antioxidanţi şi antocianine, substanţe care protejează organismul de apariţia unor forme de cancer şi bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii americani sunt de părere că o singură linguriţă de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi decât o linguriţă de fructe de pădure, afine, de exemplu, alimente recunoscute pentru puterea lor antioxidantă. De asemenea, orezul negru are mai puţine zaharuri, dar mult mai multe fibre decât acestea. Nu în ultimul rând, orezul roşu, cultivat în Asia, cu un gust asemănător cu cel de nucă, este recunoscut pentru faptul că scade nivelul de colesterol „rău".
Cu ce alte alimentese combină?
Specialiştii ne sfătuiesc să nu asociem orezul cu carne sau cu fructe. „Cel mai bine, orezul se asociază cu leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte), alimente care sunt bogate în aminoacizi pe care orezul nu-i conţine", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Totuşi, orezul se poate asocia cu peşte sau cu piept de pui în cazul persoanelor care fac sport şi vor să-şi dezvolte masa musculară. Este bine să ne rezumăm la consumul de orez de două ori pe săptămână, mai recomandă profesorul Mencinicopschi.
Diferenţă între orezul alb şi brun
Vitamine, Orez Orez
minerale alb (100 g) brun (100 g)
şi fibre
Potasiu 54 mg 99 mg
Magneziu 11 mg 43 mg
Fosfor 54 mg 120 mg
VitaminaB3 1 mg 1,3 mg
Fibre 0,1 g 1 g
Ne binedispune
Orezul conţine aminoacizi, cum este triptofanul. Acesta contribuie la eliberarea în organism a serotoninei, substanţă care dă o stare psihică bună şi care acţionează ca un tranchilizant natural.
Cât costă diferitele tipuri de orez
Soiuri Preţ
Orez bob rotund 500g 8 lei
Orez basmati 500g 10-15 lei
Orez sălbatic 500g 17 lei
Orez negru 500g 17,5 lei
Orez roşu 350g 14 lei