Poate apa sărată băută dimineața să te scape de retenția de apă? Ce spun experții

0
Publicat:

Retenția de apă apare atunci când se acumulează un exces de lichid în țesuturile corpului, ceea ce duce la umflături și disconfort. Există numeroase modalități prin care oamenii încearcă să combată retenția de apă, însă de curând o altă metodă a câștigat popularitate, relatează Times of India. 

Consumul de prea mult sodiu poate duce la retenție de apă. Foto: Arhivă
Consumul de prea mult sodiu poate duce la retenție de apă. Foto: Arhivă

Unii oameni sunt convinși că băutul apei sărate dimineața poate ajuta la reducerea retenției de apă. Dar, este această metodă sigură? Iată ce spun nutriționiștii: 

Care sunt cauzele retenției de apă?  

Retenția de apă poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv modificări hormonale, aport ridicat de sodiu, deshidratare și anumite afecțiuni medicale. Printre simptomele comune se numără umflarea mâinilor și gleznelor, precum și balonarea și umflarea abdomenului.  

Consumul de prea mult sodiu poate duce la retenție de apă, determinând organismul să rețină un exces de lichid. Prin urmare, reducerea aportului de sodiu este adesea recomandată ca o modalitate de a reduce retenția de apă. 

Ce spun nutriționiștii 

Unii adepți sugerează că apă sărată consumată dimineața poate ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism și la reducerea retenției de apă. Aceștia susțin că apa sărată acționează ca un diuretic, ducând la urinare frecventă și la eliminarea ulterioară a lichidului reținut. 

Dietiticianul Sangeeta Tiwari spune: „Consumul de apă sărată dimineața ar putea să nu pară o idee bună, deoarece aportul excesiv de sare poate exacerba de fapt retenția de apă. Cu toate acestea, consumul unei cantități mici de apă cu sare dimineața poate fi benefic, deoarece ajută la echilibrarea electroliților și hidratează organismul, reducând potențial retenția de apă. 

Aceasta presupune dizolvarea în apă a sării de înaltă calitate, cum ar fi sarea roz de Himalaya sau sarea de mare, și consumul acesteia pe stomacul gol. Sarea ajută organismul să rețină apa mai eficient și susține o hidratare corespunzătoare pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, este esențial să consumi apă sărată cu moderație și să te consulți cu un profesionist din domeniul sănătății, mai ales dacă ai afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea sau problemele renale. 

În plus, menținerea unei diete echilibrate, hidratarea și activitatea fizică pot ajuta, de asemenea, la gestionarea eficientă a retenției de apă.

Deși este adevărat că apa sărată poate avea un efect diuretic și poate duce la urinare frecventă, teoria că dacă o bei dimineața poate elimina retenția de apă este în mare parte nefondată. De fapt, consumul de apă sărată, mai ales în cantități mari, poate duce la deshidratare și poate exacerba retenția de apă în unele cazuri. 

Kajal Aggarwal, nutriționist și fondator al Dietician Kajal Aggarwal, avertizează: „Sarea conține sodiu, iar sodiul este un electrolit în corpul uman. Dacă nivelul de sodiu este prea scăzut sau prea ridicat, acesta va duce la dezechilibre în organism. Consumul unor niveluri ridicate de sare poate crește retenția de lichide. 

Cu toate acestea, nutriționistul recomandă, de asemenea, că „pacienții cu tensiune arterială scăzută care se confruntă cu simptome precum amețeli și stări de amețeală, pot consuma apă sărată. De asemenea, sportivii care efectuează exerciții fizice intense pot consuma apă sărată pentru dezechilibrul electrolitic. Deoarece, în timpul activității, electroliții sunt eliminați din organism sub formă de transpirație și urină". 

 Recomandările specialiștilor

În loc să recurgi la această metodă, experții recomandă:  

  • Limitarea consumului de alimente bogate în sodiu și optarea pentru alimente integrale, neprocesate. 
  • Consumul unei cantități corespunzătoare de apă pe parcursul zilei, deoarece poate ajuta la eliminarea excesului de sodiu. 
  • Potasiul ajută la contracararea efectelor sodiului. Așadar, consumă alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, frunzele verzi și avocado.  
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite