Pictorii, muzicienii şi scriitorii, mai predispuşi spre schizofrenie şi tulburare bipolară. „Gena creativităţii“ ar fi de vină pentru astfel de probleme psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creativii, mai expuşi riscului de schizofrenie şi tulburare bipolară. FOTO: Shutterstock
Creativii, mai expuşi riscului de schizofrenie şi tulburare bipolară. FOTO: Shutterstock

Coincidenţă sau nu, celebrul pictor Van Gogh a suferit de schizofrenie iar îndrăgitul solist de muzică rock Kurt Kobain era diagnosticat cu tulburare bipolară.

Incidenţa acestor tulburări mintale în rândul artiştilor i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să îşi pună întrebarea dacă nu cumva creativitatea ar putea fi un factor de risc în apariţia acestora, scrie medicalnewstoday.com.

Un studiu realizat de specialiştii britanici de la King's College, publicat de curând în revista Nature Neuroscience, demonstrează că această ipoteză s-ar putea dovedi una viabilă.

Cercetătorii au aflat că persoanele creative, cum sunt muzicienii, pictorii, scriitorii, actorii sau dansatorii, ar putea fi purtătorii unei gene aparte care declanşează tulburări psihice.

„Descoperirea pe care am făcut-o sugerează că persoanele creative ar putea fi predispuse din punct de vedere genetic spre a gândi diferit, iar atunci când intervin alţi factori precum cei de mediu sau cei biologici, pot apărea astfel de probleme psihice“, spune Robert Power, autorul lucrării de cercetare.

Într-un alt studiu dat publicităţii în 2011, savanţii dau vina pe creativitate pentru lipsa de sinceritate şi înclinaţia de a înşela partenerul de viaţă, iar explicaţia ar consta în faptul că persoanele care debordează de creativitate se pricep mai bine să inventeze scuze pentru a-şi explica acţiunile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite