Pericolul uriaș la care sunt expuși adolescenții la fiecare pas. E chiar mai răspândit decât consumul de droguri

0
Publicat:

În ciuda pericolelor sale, consumul excesiv de alcool este popular în rândul tinerilor, expunându-i riscului de autovătămare, deoarece băutura este cunoscută că provoacă pierderea echilibrului, afectează abilitățile motorii și determină comportamente imprevizibile.

Consumul de alcool în rândul tinerilor devine tot mai popular FOTO Shutterstock
Consumul de alcool în rândul tinerilor devine tot mai popular FOTO Shutterstock

 În timp ce adulții se confruntă cu riscurile pe termen lung legate de alcool, adolescenții  cad victime pericolelor imediate. Într-un studiu recent publicat în EClinicalMedicine, cercetătorii au determinat asocierea doză-răspuns dintre consumul de alcool și vizitele la spital din cauza rănilor neintenționate legate de consumul de alcool în rândul adolescenților danezi.  

În Danemarca, unde consumul excesiv de alcool este răspândit în rândul tinerilor, riscul exact al consumului regulat de alcool rămâne neclar, ceea ce necesită cercetări suplimentare, relatează News Medical.

Cercetarea a inclus 71.025 de adolescenți din liceele daneze. Datele lor au fost colectate de la Danish National Youth Study 2014 (DNYS), în perioada 2014-2019, și a vizat tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani.

Cercetătorii au folosit Registrul național al pacienților danez (NPR) pentru a urmări contactele spitalelor timp de cinci ani după sondajul inițial. NPR menține înregistrări ale tuturor interacțiunilor cu spitalele publice din Danemarca.

Unităţile medicale daneze trebuie să documenteze motivele oricărui contact cu pacientul fie că este vorba de răniri intenționate sau nu.

Peste 4 milioane de decese, înregistrate în 2019

Peste 4 milioane de decese au fost atribuite rănilor în 2019, reprezentând 11% din pierderea totală de vieți sănătoase. Printre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, rănile neintenționate, asociate frecvent cu alcoolul, au reprezentat a doua cauză majoră de mortalitate și dizabilitate. 

Vârsta medie a participanților a fost de 17,9 ani, femeile reprezentând 58,9%. O proporție semnificativă (41%) dintre elevi erau în anul inițial de studii, în timp ce 93,5% au urmat liceul; 90% dintre elevi s-au identificat ca danezi.

Predictorul cheie al studiului a fost consumul săptămânal de alcool, studenții grupați pe baza consumului lor mediu săptămânal și a unei „băuturi standard” care conține 12 grame de alcool pur. Rezultatele principale investigate au fost contactele cu spitalele legate de alcool și rănile neintenționate, inclusiv leziunile la cap.

Studiul a folosit instrumente statistice pentru a evalua asocierea dintre consumul de alcool și riscul de accidentare, luând în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație și altele.

90% dintre tineri au recunoscut că beau

Aproximativ 90% dintre participanți au raportat că au consumat alcool, iar 10,5% nu au consumat niciodată. Bărbații au raportat un consum mediu săptămânal de alcool de 11 băuturi, în timp ce pentru femei, acesta a fost de opt băuturi. Tiparele de consum au arătat că majoritatea studenților fie au băut mai puțin de șapte pahare (36,0%), fie între șapte și 13 pahare (30,0%) pe săptămână.

În anul de după momentul inițial, vizitele pentru prima dată la spital din cauza complicațiilor legate de alcool au fost de 3,85 la 1.000 de persoane pentru bărbați și 3,41 pentru femei.

Riscuri pentru cei care consumă mai mult de un pahar pe zi

Pe parcursul celor cinci ani de urmărire, 901 participanți (1,3%) au fost internați din cauza consumului de alcool, în principal pentru intoxicație acută. În special, în primul an de la momentul inițial, riscul atribuit pentru leziuni neintenționate a fost de 14% (886). De asemenea, a existat o corelație pronunțată între consumul de alcool și vizitele la spital. Riscurile au crescut, în special pentru cei care consumă 0-7 pahare săptămânale, iar pentru fiecare zece pahare suplimentare pe săptămână, riscurile au escaladat brusc.

Aproape o treime dintre participanți au suferit răni neintenționate în perioada de urmărire de cinci ani, bărbații (31%) fiind mai afectați decât femeile (24%).

Leziunile predominante au fost la încheietura mâinii și la mână, la gleznă, la picior și la cap, consumul mai mare de alcool crescând riscurile de răni neintenționate. Studiul a evidențiat, de asemenea, o corelație semnificativă între consumul de alcool și leziunile capului, în special cele intracraniene, care au reprezentat 15,9% din totalul leziunilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite