Obezitatea aduce cu ea o serie de probleme de sănătate. Ce boli pot declanşa kilogramele în plus

0
0
Dr. Mihai Ionescu

În ultimele trei decenii se constată o creştere alarmantă a cazurilor de supraponderabilitate şi obezitate în rândul populaţiei, indiferent de vârstă, sex sau clasă socială. Din pricina accesului facil la o alimentaţie bogată în grăsimi şi zahăr, avem, mai mult ca niciodată, un procent semnificiativ de persoane care au depăşit deja pragul obezităţii. Acest lucru vine la pachet cu o serie de probleme de sănătate ce pot duce chiar la deces.

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelenţă în chirurgia obezităţii, ne explică de ce este important să acţionăm cât mai rapid atunci când depăşim pragul obezităţii, astfel încât efectele secundare ale acesteia asupra sănătăţii să nu devină ireversibile.

Obezitatea, la fel de periculoasă ca fumatul

„În afară de tutun, poate că nu există un rău mai mare pentru sănătatea colectivă în lume decât obezitatea. Efectele obezităţii asupra sănătăţii sunt multe şi variate şi au un impact negativ real şi de durată asupra oamenilor şi a generaţiilor viitoare. În Statele Unite, spre exemplu, la adulţii cu vârsta de sub 70 de ani, un studiu realizat de Universitatea Harvard arată că, după fumat, obezitatea este a doua cauză în ceea ce priveşte numărul de decese pe care le provoacă anual. Pe măsură însă ce numărul fumătorilor pare să scadă la nivel mondial, iar ratele de obezitate continuă să crească, numărul deceselor cauzate de obezitate îl poate depăşi curând pe cel al deceselor cauzate de fumat.

Obezitatea cauzează sau este strâns legată de apariţia unui număr mare de afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, astmul, apneea, calculii biliari, pietrele la rinichi, infertilitatea şi până la 11 tipuri de cancere, inclusiv leucemie, cancer de sân şi de colon. Nu mai puţin reale sunt efectele sociale şi emoţionale ale obezităţii. Vorbim aici despre bullying, discriminare, calitatea mai scăzută a vieţii şi predispoziţia la depresie”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Dr. Mihai Ionescu

Cum ne afectează obezitatea buna funcţionare a organismului?

„Obezitatea are efecte negative grave asupra întregului organism. Tocmai de aceea, este important să acţionăm cât mai rapid atunci când suferim de obezitate. Să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a slăbi cât mai repede, dietă, sport sau intervenţie chirurgicală rapidă de reducere a volumului stomacului, pe care o realizăm, astfel încât aceste efecte negative să nu devină ireversibile. Iată câteva dintre efectele obezităţii asupra organismului:

Risc de atac vascular cerebral

Excesul de greutate sau obezitatea creşte foarte mult riscul de accident vascular cerebral (AVC), care apare atunci când sângele nu mai circulă către creier.

Apnee

Grăsimea depozitată în jurul gâtului poate micşora căile respiratorii, fapt ce poate îngreuna respiraţia mai ales pe timp de noapte. Această afecţiune se numeşte apnee în somn. Respiraţia se poate opri chiar, pentru perioade scurte de timp, la persoanele ce suferă de apnee.

Boli digestive

Obezitatea este asociată cu un risc mai mare de apariţie a bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci când acidul din stomac ajunge în esofag, cauzând probleme serioase.

În plus, obezitatea creşte riscul de apariţie a calculilor biliari, problemă pentru care în multe cazuri este nevoie de intervenţie chirurgicală.

De asemenea, grăsimea se poate acumula în jurul ficatului şi poate duce la leziuni hepatice, ţesut cicatricial şi chiar insuficienţă hepatică.

Boli ale inimii

La persoanele cu obezitate, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge în corp. Acest lucru duce la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este principala cauză a accidentului vascular cerebral.

Tensiunea arterială ridicată poate face ca vasele de sânge care transportă sângele către inimă să se îngusteze şi să devină mai dure. Arterele întărite, numite şi ateroscleroză, pot creşte riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate provoca, de asemenea, boli renale cronice.

Diabet

Obezitatea poate face ca celulele corpului să fie rezistente la insulină. Insulina este un hormon care transportă zahărul din sânge către celule, unde este folosit pentru energie. Atunci când apare rezistenţa la insulină, zahărul nu poate fi absorbit de celule, ceea ce duce la creşterea glicemiei. Acest lucru creşte riscul apariţiei diabetului.

Infertilitate

Obezitatea poate duce la infertilitate. Atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. La bărbaţi, există chiar studii care leagă obezitatea de scăderea nivelului de testosteron, ceea ce poate face mai dificilă conceperea unui copil. În plus, obezitatea poate creşte riscul de complicaţii grave în timpul sarcinii.

Afecţiuni ale sistemului osos şi muscular

Obezitatea poate determina deteriorarea densităţii osoase şi a masei musculare. Aceasta este denumită obezitate osteosarcopenică. Obezitatea osteosarcopenică poate duce la un risc mai mare de fracturi, dizabilitate fizică. Greutatea în exces exercită o presiune prea mare asupra articulaţiilor, ceea ce duce la durere şi rigiditate.

Boli ale pielii

Erupţiile cutanate pot apărea acolo unde există pliuri cauzate de obezitate. Poate apărea şi o afecţiune cunoscută sub numele de acanthosis nigricans. Aceasta se caracterizează prin decolorarea şi îngroşarea pielii în pliurile şi cute”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Cum scăpăm de mâncatul emoţional?

„Majoritatea oamenilor folosesc mâncarea pe post de mecanism pentru a face faţă diferitelor emoţii cu care se confruntă zilnic. Unii mănâncă atunci când se simt stresaţi sau copleşiţi, alţii mănâncă în exces pur şi simplu din plictiseală sau obişnuinţă ori folosesc mâncarea ca recompensă după un succes. În toate aceste situaţii, foamea propriu-zisă lipseşte cu desăvârşire. Mâncatul emoţional este o problemă cu care se confruntă foarte mulţi oameni în zilele noastre.

După operaţia de micşorare a stomacului, cantitatea de mâncare pe care o poţi consuma scade, dar dorinţa de a mânca pentru a face faţă emoţiilor este tot acolo. Prin urmare, suportul psihologic este esenţial după acest tip de intervenţie. Din acest motiv, pacienţii trebuie să se îndrepte întotdeauna către o clinică ce poate sigura asistenţa necesară pre şi postoperator. Un spital care dispune de o echipă multidisciplinară reală şi poate oferi asistenţă continuă în perioada postoperatorie. Toate astea contribuie la siguranţa pacientului şi la succesul intervenţiei”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu, medic chirurg de excelenţă în chirurgia obezităţii.

Mai multe - Viață sănătoasă

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite