5 moduri prin care poţi să scazi nivelul colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La prânz, renunţă la fast food şi pregăteşte-ţi de acasă o mâncare sănătoasă FOTO Shutterstock
La prânz, renunţă la fast food şi pregăteşte-ţi de acasă o mâncare sănătoasă FOTO Shutterstock

Colesterolul este văzut de mult ca un inamic al sănătăţii inimii, iar noile studii ne învaţă şi mai multe despre această „bestie“ care ne pune sănătatea în pericol. În primul rând, există un colesterol bun şi altul rău. Cel bun trebuie ţinut la un nivel puţin crescut, iar cel rău trebuie scăzut. Există câteva sfaturi care te ajută să faci asta.


Câteva schimbări ale stilului de viaţă te ajută să „împingi“ în jos nivelul colesterolului rău, adică lipoproteinele cu densitate mică, şi să menţii la un nivel sănătos colesterolul bun, adică lipoproteinele cu densitate mare. În timp ce colesterolul rău provoacă blocaje în artere, colesterolul bun ajută la transportul trigliceridelor la ficat, pentru excreţie, notează CNN.

Aceste câteva strategii s-ar putea să nu fie deajuns, mai ales dacă există în familie un istoric de colesterol mare. Nu uita să consulţi cu medicul despre tratamentul potrivit pentru tine.

1. Slăbeşte!

E posibil să reduci nivelul colesterolului prin pierderea a 5-10% din greutatea corporală, susţin specialiştii de la Clinica Mayo, SUA. Nu este uşor să slăbeşti, dar poţi începe cu paşi mici. Exerciţiile fizice regulate simple, cum ar fi o plimbare sau renunţarea la lift în favoarea urcatului pe scări, nu sunt greu de încorporat în rutina zilnică. Înlocuieşte mâncarea nesănătoasă de la prânz cu o masă sănătoasă pregătită de acasă şi ronţăie nişte morcovi în loc de cartofii prăjiţi la pungă.

Uşor-uşor, exerciţiile simple zilnice şi mâncarea sănătoasă vor avea un impact asupra kilogramelor în plus şi, prin extensie, asupra colesterolului rău.

2. Fii mai selectiv cu privire la ce mănânci!

Alimentaţia poate aduce schimbări majore în nivelul colesterolului rău. Ai grijă la grăsimile saturate, care se regăsesc în carnea roşie şi în produsele lactate. Clinica Mayo din SUA recomandă ca mai puţin de 7% din caloriile unei zile să provină din grăsimi saturate. Ca alternativă ai o carne mai uşoară, cum este puiul, produsele lactate cu un conţinut mai mic de grăsimi şi grăsimile monosaturate, pe care le găseşti în măsline sau arahide.

Evită alimentele care conţin uleiuri parţial hidrogenate, ingrediente care semnalează prezenţa grăsimilor trans, alimentele prăjite şi multe dintre produsele de patiserie din comerţ.

3. Fii mai activ!

Ţinta trebuie să fie, după cum ne anunţă şi reclamele, cel puţin 30 de minute de mişcare în fiecare zi (condiţia fiind să ai acordul medicului). Activitatea ta zilnică ar trebui să înceapă cu sesiuni de 10 minute de efort, de mai multe ori pe zi. Încearcă să strecori o plimbare în pauza de prânz, plimbă-te cu bicicleta în drum spre casă sau chiar aleargă puţin dimineaţa înainte să pleci. De mare ajutor este şi găsirea unui partener cu care să faci asta.

4. Renunţă la fumat!

Toată lumea ştie că fumatul face rău sănătăţii, aşa că nu este o surpriză să afli că, automat, face rău inimii. Dacă renunţi la fumat îţi vei îmbunătăţi nivelul colesterolului. Mai mult, studiile spun că după doar 20 de minute de când ai fumat ultima ţigară scade tensiunea sanguină, după 24 de ore scade şi riscul de atac de cord, iar într-un an riscul de boli de inimă scade chiar la jumătate. 

5. Nu exagera cu alcoolul!

Alcoolul în exces poate conduce la hipertensiune, la boli de inimă şi la atac cerebral. Recomandat este ca bărbaţii de peste 65 de ani şi femeile de toate vârstele să bea maxim o singură băutură alcoolică pe zi. Interesant este faptul că nivelurile mari ale colesterolului bun au fost asociate cu consumul moderat de alcool, însă această asociere este destul de controversată.


Citeşte şi:

Ce să mănânci ca să ai colesterolul mic

Pentru a ţine colesterolul în frâu, nu te baza doar pe medicamente. La fel de important este şi ceea ce mănânci. Află ce alimente te po ajuta!

Bolnavi înainte de vreme: tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu boli specifice adulţilor

Diabetul, obezitatea sau hipertensiunea arterială sunt boli tipice pentru adulţi, mai ales pentru cei trecuţi de prima tinereţe. Dar acum, din ce în ce mai mulţi copii au semne ale acestor afecţiuni cronice, scrie revista „Time“.

5 mituri despre colesterol. E bine sau nu să mănânci ouă?

Peste o treime dintre români au colesterolul peste limita normală, arată statisticile. Şi totuşi, prea puţini ştiu ce le face cu adevărat rău şi ce nu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite