Nu numai inima, ci şi creierul este afectat de o despărţire, demonstrează specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când se despart de iubit sau de iubită, multe persoane capătă atitudini şi comportamente care nu le caracterizează. Parcă devin alţi oameni. Aceasta pentru că, după o despărţire, se produc modificări ale conexiunilor dintre neuroni.


După despărţire, nevoia de a „spiona“ fostul partener pe Facebook şi de a petrece timp în singurătate, consumat de întrebări de tipul „Ce n-a funcţionat?“ sunt consecinţe ale unor modificări care au loc în creier, potrivit cercetătorului Xiaomeng Xu, citat de Scientific American.

Respingerea, resimţită ca o durere fizică

Studiile neuroimagistice au arătat că atunci când suntem respinşi, chiar şi de un străin, în creier se activează multe dintre regiunile implicate în perceperea durerii fizice.

În plus, în cadrul unei cercetări realizate de specialista antropoloagă Helen Fisher, de la Universitatea Rutgers, participanţii care tocmai se despărţiseră de parteneri au fost supuşi unor investigaţii imagistice prin rezonanţă magnetică (IRM) în timp ce se uitau la fotografii cu foştii. Rezultatele au arătat că zonele cerebrale activate de vederea fotografiilor sunt cele răspunzătoare şi pentru motivaţie, recompensă, dependenţă, dar şi de tulburarea obsesiv-compulsivă. Aceasta explică dificultatea întâmpinată de majoritatea oamenilor de a trece peste o despărţire.

Femeile pot deveni depresive

În cadrul unui alt studiu s-a demonstrat că suferinţa psihică a femeilor poate ajunge chiar la depresie în urma unei despărţiri. Acest lucru a fost demonstrat prin IRM-uri funcţionale care au arătat că atunci când privesc fotografii ale fostului iubit, activitatea din creierul femeilor sugerează tristeţe, reflectare îndelungată şi chiar depresie cronică.

Totuşi, spune Xiaomeng Xu, aceste studii pot fi realizate numai dacă participanţii se gândesc în mod activ la foştii parteneri, or, în viaţa de zi cu zi acest lucru nu se întâmplă tot timpul. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite