Nalba mică uşurează expectoraţia. Ce alte beneficii mai poate aduce această plantă
0
Caşul popii - Malva neglecta – cunoscut şi ca nalba mică este o plantă necultivată, răspândită mai ales în mediul rural. Frunzele sunt rotunde, lobate şi fin dinţate, în timp ce florile sunt aşezate în spatele frunzelor şi au petale alb-roz. Fructele se prezintă ca nişte capsule turtite, în formă de disc.
Întreaga plantă conţine mucilagii, cantităţi mici de tanin, lipide, fitosteroli, sunstanţe minerale – în special săruri de calciu şi sodiu, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C şi provitamina A, conform „Ghidului plantelor medicinal şi aromatice“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.
Calmează mucoasele iritate
Datorită substanţelor pe care le conţine, planta are acţiune emolientă, uşurând expectoraţia. Extern, acţionează benefic ca emolient în iritaţiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale şi rectale. Se recomandă în faza a doua a bronşitelor, precum şi în bronşita cronică.
Cum se prepară
Intern, se prepară sub formă de infuzie piperată din două linguri de frunze şi flori la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi, îndulcite preferabil cu miere.
Extern, se prepară din 3-4 linguri de frunze la o cană cu apă un decoct scurt – în 5 minute. Se clăteşte cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. Se pot face comprese sterile pentru ochi. Decocotul poate fi util şi în spălăturile vaginale şi rectale.
Nu are contraindicaţii.