Uleiul de cătuşnică tratează insomnia. Ce alte indicaţii mai are

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătuşnica, plantă care miroase asemănător cojii de lămâie, este cunoscută pentru aciţiunea sa sedativă, fiind utilă în tulburările digestive şi cele nervoase.

Uleiul esenţial obţinut prin antrenarea de vapori de apă acţionează ca un anestezic local, are acţiune sedativă, antireumatică, antispastică şi de reducere a febrei.

Mulţumită componentelor din uleiul volatil, planta se utilizează ca tonic amar, antispastic şi sedativ, fiind recomandată în lipsa poftei de mâncare, în crampe stomacale şi insomnii, potrivit Ghidului plantelor medicinale, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă recoltată în timpul înfloririi şi uscată, la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Rezultate mai puţin bune se obţin din tinctura preparată din 20 de grame de plantă la o sută de mililitri de alcool de 70 de grade, prin macerare, timp de 8 zile. Se iau 20-25 de picături, de trei ori pe zi. Din tinctură se poate prepara un sirop în proporţie de 10 mililitri tinctură la 100 de grame de sirop. Se iau 5-6 linguriţe pe zi.

Extern, se recomandă empiric pentru stimularea salivaţiei şi combatarea durerilor de dinţi. În acest scop, frunzele se spală bine şi se mestecă.

În doze recomandate, infuzia şi tinctura nu au contraindicaţii. Uleiul esenţial nu este iritant, nu produce sensibilizare, însă în concentraţii mari este toxic. Este contraindicat în perioada sarcinii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite