Motivul pentru care ne îngrășăm rapid după ce am ținut o cură de slabire

0
Publicat:

Mulți dintre noi avem senzația că, după o cură de slăbire, când ne întoarcem la vechile obiceiuri alimentare, ne îngrășăm mai rapid decât înainte de a o ține. Nu ni se pare, iar „fenomenul” are și o explicație logică.

Ne îngrășăm rapid după ce am ținut o dieta drastică. FOTO Shutterstock
Ne îngrășăm rapid după ce am ținut o dieta drastică. FOTO Shutterstock

Se întâmplă mai ales după curele drastice de slăbie, când efectul scontat, atunci când e obținut, e doar de scurtă durată. Iar creșterea mai rapidă în greutate după un asemenea efort este foarte descurajantă. 

Explicațiile trebuie căutate în cei peste 20 de hormoni care dau creierului informații despre foame și sațietate, întrucât aceștia pot transmite mesaje greșite, odată ce există inflamație determinată de prea mult țesut gras, arată stirileprotv.ro.

Doi dintre aceștia, Grelina, hormonul secretat în stomac, care determină foamea, și Leptina,  secretată în țesutul gras, care determină sațietatea, au un rol important când vine vorba de scăderile și creșterile în greutate

Astfel, când vrem să slăbim rapid prin înfometare, hormonul  Grelină crește, deci crește și senzația de foame.

„Odată ce am intrat în acest cerc vicios, practic capacitatea de a controla acest apetit e depășită pentru că ajung să cad pradă acestor hormoni”, spune Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică pentru sursa citată.

„Am slăbit 10-15 kilorame, indiferent de metodă, ne menținem cu o sursă corectă de proteine”

Dar ce se întâmplă, de fapt, cu metabolismul nostru? Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, explică, pentru Știrile Pro Tv, de ce 80% din persoanele care au slăbit cu pastile, cu dietă sau prin chirurgie bariatrică, ajung să revină, în următorii cinci ani, la greutatea anterioară:

„Grelina ne crește apetitul și mâncăm compensator cu sau fără voința noastră și, pe de altă parte, pentru că tot metabolismul încetinește după ce slăbim, rata metabolsimului de bază scade după cură și energia pe care o consumăm în efort scade și ea se depun iarăși kilogramele. Am slăbit 10-15 kilorame, indiferent de metodă, ne menținem cu o sursă corectă de proteine, ca să menținem masa musculară și pe de altă parte să facem sport să punem acești mușchi să facă sport”.

Ouăle, carnea slabă, lactatele ne mențin masa musculară - alături de activitatea fizică - și reprezintă singurul ajutor real în complicatul sistem de informații din organism, potrivit sursei citate.

Amintim că nutriționiștii au arătat, în nenumărate rânduri, că nu este suficient să avem grijă ce punem în farfurie doar o anumită perioadă de timp. 

Este important să avem un plan alimentar pe care să-l respecțăm cu ușurință, astfel încât să nu ne simțim la dietă.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite