Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane

0
Publicat:

Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.

Colaj de imagini cu copii care suferă de miopie
Miopia afectează în zilele noastre până la 35% dintre copii Colaj DMS

Miopia la copii este în creștere. Afecțiunea – cunoscută și sub numele de miopie – afectează deja până la 35% dintre copiii din întreaga lume, potrivit unei analize recente a datelor globale. Cercetătorii prognozează că acest procent va crește la 40%, depășind 740 de milioane de copii care vor trăi cu miopie până în 2050. De ce contează acest lucru?

Multe persoane nu sunt conștiente că tratamentul miopiei (prin intervenții precum ochelarii) nu înseamnă doar confort sau o viziune mai clară. Dacă nu este tratată, miopia poate progresa rapid, crescând riscul unor afecțiuni oculare grave și ireversibile. Diagnosticul și tratamentul miopiei sunt esențiale pentru sănătatea oculară a copilului pe termen lung.

Ce este miopia

Miopia, cunoscută și sub denumirea de „vedere scurtă”, este un defect de vedere (viciu de refracție) manifestat prin vedere slabă la distanță, cu vedere clară la aproape. O persoană are de obicei miopie din cauza faptului că globul ocular este mai lung decât în mod normal sau corneea este prea curbată. Acest lucru se poate întâmpla dacă ochii cresc prea rapid sau mai mult decât ar trebui.

Un glob ocular mai lung înseamnă că, atunci când lumina pătrunde în ochi, nu este focalizată corect pe retină (țesutul care captează lumina și care căptușește partea din spate a ochiului). Drept urmare, imaginea pe care o vede persoana este neclară. Controlul creșterii ochilor este factorul principal pentru a obține o vedere normală.

Miopia este în creștere în rândul copiilor

Un studiu publicat la începutul acestui an a analizat cum a evoluat rata miopiei în ultimii 30 de ani. Acesta a revizuit 276 de studii care au inclus 5,4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, din 50 de țări, de pe șase continente. Conform acestor date, cercetătorii au concluzionat că deja unul din trei copii trăiește cu miopie – și acest număr va continua să crească.

Se preconizează o creștere semnificativă în rândul adolescenților: miopia ar putea afecta mai mult de 50% dintre cei cu vârste între 13 și 19 ani până în 2050. Rezultatele lor sunt similare unui studiu australian din 2015, care estima că 36% dintre copiii din Australia și Noua Zeelandă ar avea miopie până în 2020, iar mai mult de jumătate dintre aceștia până în 2050.

Noua revizuire este cel mai amplu studiu de acest tip, oferindu-ne o imagine de ansamblu asupra progresiei miopiei în rândul copiilor la nivel global. Studiul sugerează că ratele miopiei sunt în creștere la nivel mondial – inclusiv a „miopiei severe”, adică a miopiei de grad înalt.

Ce cauzează miopia

Miopia se dezvoltă parțial din cauza factorilor genetici. Părinții care au miopie – și în special miopie de grad înalt – au mai multe șanse să aibă copii care dezvoltă miopie. Totuși, factorii de mediu pot juca și ei un rol important.

Unul dintre acești factori este timpul petrecut în fața ecranelor. Pe măsură ce ecranele au devenit mai mici, tindem să le ținem mai aproape de ochi. Acest tip de concentrare prelungită la distanță mică a fost mult timp asociat cu dezvoltarea miopiei.

Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor ar putea ajuta la reducerea oboselii ochilor și ar putea încetini progresia miopiei. Totuși, pentru mulți dintre noi – inclusiv copii – acest lucru poate fi dificil, având în vedere cât de profund sunt înrădăcinate ecranele în viața noastră cotidiană.

Timpul petrecut în aer liber versus timpul în fața ecranelor

Rata crescută a miopiei poate fi legată și de faptul că astăzi copiii petrec mai puțin timp afară, nu doar de utilizarea ecranelor. Studiile au arătat că un timp suplimentar petrecut în aer liber, de la una până la două ore pe zi, poate reduce apariția miopiei pe o perioadă de doi - trei ani.

Deocamdată nu este înțeles pe deplin mecanismul din spatele acestui fenomen. Este posibil ca intensitatea mai mare a luminii naturale – comparativ cu lumina artificială din interior – să stimuleze eliberarea de dopamină. Această moleculă esențială poate încetini creșterea ochilor și poate ajuta la prevenirea dezvoltării miopiei.

Totuși, cercetările actuale sugerează că, odată ce miopia s-a instalat, timpul petrecut în aer liber poate avea doar un efect mic asupra modului în care aceasta se agravează.

Ce putem face în legătură cu miopia

Cercetările în domeniul controlului miopiei se dezvoltă rapid. Pe lângă ochelari, optometriștii dispun de mai multe metode pentru a încetini creșterea ochilor și, implicit, progresia miopiei. Cele mai eficiente metode sunt:

Orto-K (ortokeratologia). Această metodă utilizează lentile de contact rigide care remodelează temporar forma ochiului pentru a îmbunătăți vederea. Sunt convenabile, deoarece trebuie purtate doar în timpul somnului. Părinții, însă, trebuie să se asigure că lentilele sunt curățate și depozitate corect, pentru a reduce riscul de infecții oculare.

Picăturile de atropină. S-a demonstrat că aceste picături încetinesc cu succes progresia miopiei. Sunt ușor de administrat, au efecte secundare minime și nu prezintă riscurile de infecție asociate cu lentilele de contact.

Care sunt riscurile asociate cu miopia

Miopia poate fi corectată cu ușurință prin purtarea de ochelari sau lentile de contact. Însă, dacă ai „miopie de grad înalt” (adică miopie severă), riscul de a dezvolta alte afecțiuni oculare pe parcursul vieții tale este mai mare, iar acestea pot cauza daune permanente vederii. Printre aceste afecțiuni se numără:

Dezlipirea retinei. Aceasta apare atunci când retina se rupe și se desprinde de peretele posterior al ochiului.

Glaucom. Aceasta este o afecțiune în care celulele nervoase din retină și nervul optic sunt deteriorate progresiv și pierdute. 

Maculopatie miopică. În acest caz, globul ocular mai lung face ca macula (partea din retina responsabilă de vederea centrală) să fie întinsă și subțiată, ceea ce poate duce la degenerarea țesuturilor, rupturi și sângerări.

Ce pot face părinții

Este esențial să părinții diagnosticheze și să trateze miopia din timp – în special miopia de grad înalt – pentru a opri progresia acesteia și a reduce riscul de daune permanente. Miopia netratată poate afecta și abilitatea copilului de a învăța, pur și simplu pentru că nu poate vedea clar.

Semne că ar putea fi necesar un test de vedere pentru copil includ strabismul pentru a vedea la distanță sau apropierea obiectelor, cum ar fi ecranul sau cartea, pentru a le vedea mai bine.

Testele de vedere regulate la optometrist sunt cea mai bună metodă pentru a înțelege sănătatea oculară și vederea copilului. Fiecare copil este diferit, iar un optometrist vă poate ajuta să stabiliți metode personalizate pentru a urmări și gestiona miopia, dacă aceasta este diagnosticată.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite