Milioane de persoane iau antidepresive de cel puțin cinci ani. Ce riscuri apar la utilizarea pe termen lung
0Mai mult de un sfert dintre pacienții din Anglia care folosesc antidepresive, adică aproximativ două milioane de persoane, le iau de cel puțin cinci ani, a constatat BBC, care amintește că există dovezi limitate cu privire la beneficiile administrării medicamentelor pe o perioadă atât de lungă de timp.

Simptomele de sevraj pot face ca unora să le fie greu să renunțe la medicamente, arată un medic care conduce o clinică NHS și care îi ajută pe oameni să renunțe treptat la pastile.
Potrivit cifrelor NHS, peste opt milioane de persoane din Anglia utilizează antidepresive (medicamente prescrise pentru depresie, anxietate și tulburare obsesiv-compulsivă și alte afecțiuni), cu un milion de persoane mai mult decât în urmă cu cinci ani înainte.
Cifre privind utilizarea pe termen lung - pentru perioada 2018-2022 - au fost furnizate pentru BBC Panorama de către NHS, în urma unei solicitări privind libertatea de informare și oferă o imagine de ansamblu, fără a reflecta însă circumstanțele anumitor pacienți, unde administrarea antidepresivelor pe termen lung se face dintr-un motiv întemeiat.
Investigația a arătat și că o companie farmaceutică importantă a încercat acum 27 de ani să ascundă posibilele efecte de sevraj pe care le-ar putea provoca un medicament.
Anunțate ca „medicamente minune”
Antidepresivele moderne - Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei ( SSRI ) - au apărut de la sfârșitul anilor 1980, când au fost anunțate ca medicamente minune în comparație cu medicamentele anterioare, despre care se constatase că au efecte secundare grave.
Se credea că ele tratează depresia prin remedierea unui dezechilibru al serotoninei, substanță chimică responsabilă de starea de spirit, însă, prezent, cercetătorii nu știu exact cum funcționează. Potrivit unor teorii, acestea antidepresive schimbă pur și simplu modul în care gândești sau te simți, mai degrabă decât să rezolve o problemă de bază.
NHS recomandă antidepresivele în cazul depresiilor mai severe. În loc de acestea sau în combinație cu ele, terapia prin vorbire, precum și exercițiile fizice și schimbările în stilul de viață pot fi utile.
„De-a lungul carierei mele îndelungate și extinse, am văzut oameni care au beneficiat de pe urma antidepresivelor" dar „oamenii rămân mai mult timp sub tratament cu antidepresive și nu avem studii pe termen lung care să susțină acest lucru", a declarat profesorul Wendy Burn, fost președinte al Colegiului Regal de Psihiatrie.".
Cele mai cuprinzătoare cercetări legate de eficiența antidepresivelor au fost realizate de Universitatea din Oxford și sugerează că aceste medicamente îi ajută pe unii pacienții, cel puțin pe termen scurt, dar, în medie, beneficiile lor sunt relativ modeste.
Riscurile utilizării antidepresivelor pe termen lung
Potrivit cercetătorului care a condus studiul, modul în care persoanele răspund la aceste antidepresive diferă de la caz la caz (unii pacienți nu răspund deloc, spre exemplu).
Pe de altă parte, există dovezi care sugerează că utilizarea pe termen lung a antidepresivelor ar putea prezenta unele riscuri pentru sănătate, precum problemele cardiace și diabetul. În plus, se consideră că utilizarea pe termen lung poate duce la un risc mai mare de simptome de sevraj la unele persoane.
În cazul unei renunțări prea rapide la antidepresive, înainte ca creierul să aibă timp să se adapteze, poate apărea anxietatea. Unele simptome se suprapun cu afecțiunea inițială pentru care a fost prescris medicamentul, iar în aceste condiții, sevrajul poate fi uneori confundat cu recidiva.
Astfel de simptomele care apar la renunțarea la antidepresive depind de individ, de medicamentul pe care îl lua și de cât timp a fost administrat acesta.
Există și pacienți care nu întâmpină probleme la renunțarea la antidepresive.
Ce trebuie să știe pacienții despre întreruperea tratamentului cu antidepresive
Întreruperea bruscă a administrării unui antidepresiv poate fi periculoasă, de aceea pacienții care au preocupări legate de medicația lor trebuie să le discute cu medicul lor înainte de a renunța la medicament arată BBC.
Specialiștii spun că este importantă solicitarea de sfaturi și tratament pentru problemele de sănătate mintală și revizuirea periodică a medicației.
„Medicina evoluează continuu, la fel ca și cunoștințele noastre despre tratarea bolilor mintale. Prin urmare, colegiul își actualizează ghidul atunci când apar noi dovezi", a explicat un purtător de cuvânt al Royal College of Psychiatrists, pentru BBC.
Producătorii celor mai utilizate antidepresive au declarat pentru Panorama BBC că multe teste clinice și studii, inclusiv cele efectuate de cercetători independenți, au arătat că medicamentele lor sunt eficiente. Admit totuși că antidepresivele au potențiale efecte secundare, despre care precizează însă că sunt menționate în mod clar în informațiile de prescriere, dar că medicamentele lor sunt considerate sigure, cu un raport beneficiu-risc pozitiv.
Amintim că, la nivel mondial, consumul de medicamente antidepresive a crescut spectaculos în ultimele două decenii, europenii fiind în top.
Nu toate persoanele tratate cu antidepresive beneficiază de o ameliorare a afecţiunii.