Psihologul Mihai Copăceanu, despre cum combatem „epidemia singurătății“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul clinician Mihai Copăceanu spune că, în prezent, sindromul singurătății resimțit de un procent mare din cetățeni este categoric o problemă a întregii societăți și că această realitate cere măsuri. 

image

„În mod ciudat, cu toate că avem mijloace mult mai facile de a comunica, mă refer la tehnologia online, datorită căreia putem vorbi cu o persoană de oriunde în lume, chiar și prin legături video, oamenii de diferite vârste se simt mult mai singuri, fapt ce ridică un semn de întrebare privitor la cauzele acestei singurătăți. Este un fenomen care se manifestă pe mai multe paliere de vârstă. Mai grav este că o întâlnim chiar și la copii care sunt, în principiu,sociabili, jucăuși, dornici să interacționeze. La fel de grav, la adulți singurătatea o găsim și la persoanele căsătorite. În fine, singurătatea se manifestă mai ales la persoanele în vârstă, dar acest lucru este oarecum explicabil. Trebuie spus că există studii documentate care arată că singurătatea accentuează condițiile medicale, iar afecțiunile de toate felurile se agravează. Și invers, o persoană cu sprijin social din partea prietenilor sau familiei face față mult mai bine oricărei provocări medicale”, spune psihologul.

Simptomele

Mihai Copăceanu susține că sentimentul de singurătate poate fi atât de apăsător încât ne poate duce la o dorință greu de stăvilit de a rămâne izolați în casă. „Ne poate aduce în situația de a evita contactele cu alte persoane, să ne neglijăm, pur și simplu, să ne hrănim prost, să nu mai avem bucuria vieții, iar în unele cazuri se poate ajunge la depresie”, spune expertul.

Mihai Copăceanu mai arată că fenomenul singurătății în societate poate fi combătut de noi toți dacă suntem empatici. „Dacă avem prieteni singuri trebuie să-i ajutăm să scape de acel sentiment pentru ca problema să nu se agraveze. Apoi, la nivel de societate există inițiative ale unor ONG-uri care se ocupă de persoanele vârstnice, un exemplu fiind Fundația Principesa Margareta. Se organizeză diverse întâlniri ale persoanelor în vârstă unde se socializează ore întregi. În plus, am văzut un proiect cu foști profesori pensionari de peste 70 de ani care vin la centrele fundației pentru a face teme cu elevi. Acei pensionari se simt utili pentru societate, nu mai au senzația că au fost uitați de lume”, a subliniat psihologul.

Raportul

Reamintim că, la nivelul Uniunii Europene, cel puțin unu din zece cetățeni se simte singur aproape tot timpul, potrivit unui raport care analizează fenomenul, comandat de Comisia Europeană, arată Euronews. Conform studiului, Irlanda este țara europeană cu cei mai mulți locuitori care au declarat că se simt singuri. În jur de 13% din locuitorii Uniunii Europene au răspuns că se simt singuri aproape tot timpul în primul sondaj de acest gen, realizat în toate țările membre UE, la care au participat 25.000 de persoane.

Proiectul a fost pornit cu scopul de a arăta cât de mult s-a răspândit „epidemia singurătății” provocată de perioadele lungi de carantină și izolare din timpul pandemiei de COVID-19. Cele mai bune rezultate s-au obținut în Olanda, Cehia, Croația și Austria, acolo unde mai puțin de 10% dintre participanții la sondaj au spus că se simt singuri.

În România, între 14-16% dintre oameni au spus că se simt singuri aproape tot timpul. Franța și Suedia sunt celelalte țări din UE în care s-au înregistrat rezultate asemănătoare.

Singurătatea este o problemă mai mare decât în România în țări precum Bulgaria, Grecia, Cipru și Letonia (16-17%), în timp ce aproape toate statele europene aflate la vest de țara noastră au ieșit pe un loc mai bun: Polonia, Belgia (13-14%); Ungaria, Germania, Italia, Portugalia (12-13%); Spania (10%). Persoanele care se simt singure tot timpul sau aproape tot timpul, potrivit raportului, au în jur de 20% mai multe șanse să sufere de depresie. „Singurătatea nu este doar o problemă privată a individului. (...) Ea poate să împiedice coeziunea socială și ar trebui văzută ca o problemă socială și combătută astfel”, se precizează în raport.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite