Leguma mai bună decât orice supliment. Ajută la prevenirea unor forme de cancer

0
Publicat:

Michael Pollan, autorul cărților „The Omnivore's Dilemma” (Dilema omnivorului) și „In Defense of Food” (În apărarea alimentelor), consideră că legumele oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât administrarea de suplimente scumpe.

foto arhivă
foto arhivă

„Este mult mai bine să obții vitaminele din alimente”, a declarat Michael Pollan pentru Business Insider. „Organismul nostru a evoluat pentru a obține nutrienți din alimente, nu din pastile. Așa că nu este de mirare că suplimentele nu funcționează în general, decât dacă ai o deficiență specifică”, şi-a argumentat el teoria. Mulți medici, nutriționiști şi cercetători independenți în domeniul suplimentelor și sunt de acord cu el.

Plantele din familia Brassicaceae sunt unele dintre cele mai tari și mai crocante plante, dar care pot fi găsite cu uşurinţă pe piaţă. Ele includ varza, varza creață, varza kale, conopida, broccoli și varza de Bruxelles, despre care dieteticienii spun că sunt excelente pentru îmbunătățirea circulației și a fluxului sanguin și pot ajuta la prevenirea multor boli legate de vârstă.

De ce broccoli?

Oamenii de știință cred că broccoli și alte brassicacee conțin substanțe chimice pe bază de sulf, numite glucosinolați, care dau acestor alimente aroma lor amară. Aceste substanțe chimice puternice se descompun în compuși bioactivi, care pot ajuta la prevenirea unor forme de cancer.

Obţinerea acestor compuși dintr-o pastilă nu are, totuşi, aceiaşi eficienţă comparativ cu obţinerea lor pe cale naturală. „Când a fost identificat acest compus și apoi introdus într-un supliment, nu a avut același efect”, a spus Michael Pollan.

Studiile au arătat în mod constant că, de fapt, cantitatea de nutrienți pe care corpul nostru o absoarbe din suplimentele achiziţionate din farmacii poate varia foarte mult, uneori de la zero la toxic. Deoarece suplimentele nu sunt bine reglementate, de multe ori este dificil să controlezi ce primești și poate fi aproape imposibil să-ți dai seama dacă suplimentele pe care le iei te ajută sau îți fac mai mult rău decât bine.

Nutriţioniştii spun că există deja o mulțime de dovezi privind beneficiile pe termen lung pentru sănătate ale consumului de legume proaspete, printre care şi broccoli. Astfel, s-a constatat că persoanele care consumă brocoli tind să aibă mai puține accidente vasculare cerebrale, au inima mai sănătoasă, mai puțină grăsime pe burtă, o probabilitate mai mică de a dezvolta diabet de tip 2 și un declin cognitiv mai redus.

„Sunt lucruri pe care nu le înțelegem pe deplin despre structura alimentelor și despre relația dintre substanțele chimice din alimente, care sunt foarte importante”, a spus Michael Pollan.

Oamenii de știință sunt, însă, cu toţii de acord că niciun supliment nu poate egala o dietă bună și câteva exerciții fizice în fiecare zi pentru a ajuta la prevenirea multor boli cronice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite