Legilce aspre privind alimentaţia în şcoli pot reduce obezitatea infantilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legile aspre carce interzic automatele de alimente în şcoli pot reduce obezitatea infantila. FOTO Shutterstock
Legile aspre carce interzic automatele de alimente în şcoli pot reduce obezitatea infantila. FOTO Shutterstock

Legile care interzic vânzarea în şcoli a mâncărurilor nesănătoase şi a băuturilor îndulcite pot juca un rol important în reducerea obezităţii copiilor, potrivit unui studiu recent privind obezitatea infantilă.


Copiii participanţi la studiu, care fac parte din statele federale cu legi aspre privind consumul de alimente în şcolile din SUA, au pierdut în greutate din clasa a V-a până în a VIII-a, faţă de cei care în care au trăit în state cu legi mai puţin drastice.

De asemenea, copiii care au fost supraponderali sau obezi în clasa a V-a au avut mai multe şanse să ajungă la o greutate sănătoasă în clasa a VIII-a, dacă au trăit în state cu cele mai puternice legi.

Efectele nu au fost colosale, iar studiul nu a putut dovedi că legile pot influenţa greutatea copiilor. Totuşi, rezultatele au dat o speranţă cercetătorilor şi experţilor în sănătate publică care cer legi mai dure privind consumul de alimente nesănătoase în şcoli.

„Aceasta este prima dovada reală că legile pot avea un impact asupra obezităţii”, a spus doctorul Virginia Stallings, director al Centrului de Nutriţie la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Autorii studiului au analizat datele de la 6.300 de elevi din 40 de state. Înălţimea şi greutatea acestora au fost măsurate în primăvara anului 2004, atunci când urmau să treacă în clasa a V-a şi în 2007, în timpul primăverii clasei a VIII-a. Statele participante la studiu nu au fost dezvăluite pentru a proteja identitatea şi originea elevilor.

La sfârşitul anului 2003, s-a constat că există 27 de state federale care nu impun nicio regulă cu privire la accesul automatelor în şcoli, şapte state care se implică relativ şi şase state cu legi puternice care luptă împotriva obezităţii infantile. Legile au fost considerate dure în cazul în care au respectat cerinţele nutriţionale specifice, cum ar fi limitele de zahăr şi grăsimi.  

Pentru ca legile să fie eficiente, ele ar trebui să fie impuse pentru toate clasele, spune autorul principal al cercetării, Daniel Taber, potrivit Huffington Post.

Datele recente sugerează că aproape 20% din copiii de şcoală elementară, de la nivel naţional, sunt obezi. În ceea ce-i priveşte pe adolescenţi, rata este doar puţin mai mică.

În statele cu legi puternice, aproape 39% din elevii de clasa a V-a erau supraponderali atunci când a început studiul. Numărul a scăzut la 34% în clasa a VIII-a. De asemenea, aproape 21% din elevii de clasa a V-a au fost obezi, în scădere cu circa 18% în clasa a VIII-a.

În statele care nu impun restricţii alimentare în nutriţia de la şcoală, aproape 37% din elevii de clasa a V-a erau supraponderali şi 21% erau obezi, iar aceste cifre abia s-au clintit în clasa a VIII-a.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite