Înlocuirea sării este asociată cu un risc mai mic de a muri prematur. Rezultatele unui nou studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sarea-n bucate” este adesea nelipsită. O cantitate mai mică a fost însă asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur, potrivit unor noi cercetări.

Mai puțină sare poate preveni riscul de boli cardiovasculare FOTO Arhivă
Mai puțină sare poate preveni riscul de boli cardiovasculare FOTO Arhivă

La polul opus, utilizarea unui înlocuitor de sare la gătit a fost asociată cu un risc mai scăzut de a muri prematur, din cauza bolilor cardiovasculare. Studiul a fost publicat luni, în revista Annals of Internal Medicine, scrie CNN.

Suntem încântați să putem oferi dovezi că substituțiile de sare sunt eficiente pentru îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare atunci când sunt utilizate pe termen lung, până la 10 ani”, a spus autorul principal al studiului, dr. Loai Albarqouni, profesor asistent la Universitatea Bond din Australia.

Sinteza anterioară avea tendința de a se concentra pe rezultate pe termen scurt, care durează doar două săptămâni”, a subliniat el.

Studiul este o revizuire sistematică a altor 16 studii, care au fost publicate înainte de 23 august 2023 și au totalizat 35.251 de participanți. Respondenții aveau, în medie, vârsta de 64 de ani și prezentau un risc crescut de boli cardiovasculare. Testele au fost efectuate în mai multe țări, în principal în China, Regatul Unit, Taiwan, Peru, Țările de Jos și Norvegia.

Cu două treimi din descoperiri provenind din China, autorii au fost surprinși de cât de puține cercetări de substituție a sării au fost efectuate în afara țărilor asiatice.

Rezultate incerte în privința populațiilor occidentale

Acesta este parțial motivul pentru care am calificat dovezile drept certitudine scăzută până la foarte scăzută, pentru populațiile occidentale - pur și simplu nu există suficiente dovezi pentru a verifica faptul că înlocuitorii de sare ar fi la fel de eficienți în contextul occidental. Substituția sării a fost, de asemenea, legată de o reducere a sodiului în urină și a tensiunii arteriale, un efect similar cu cel al medicamentelor pentru tensiunea arterială, au descoperit autorii. Acest lucru ar putea explica riscul redus de deces, potrivit lui Albarqouni.

Autorii au recunoscut că în studii, unii dintre înlocuitorii de sare nu au fost verificați, iar unii au fost achiziționați de către participanți, în loc să fie oferite de către cercetători.

Încercările au comparat utilizarea sării obișnuite - făcută din aproximativ 100% clorură de sodiu, ocazional cu adaos de iod - cu utilizarea unui înlocuitor de sare compus din 25% până la 30% clorură de potasiu și 60% până la 75% clorură de sodiu.

Un alt motiv pentru care aplicarea constatărilor într-un context occidental este dificilă este faptul că modelele de consum de sare în America de Nord sunt „conduse de alimentele procesate și la pachet, în timp ce consumul în contextul cercetării este mai mult determinat de cantitatea mare de sare adăugată în timpul preparării alimentelor acasă”, a spus coordonatorul noului studiu.

„Acesta nu este cel mai puternic studiu, pe care să se bazeze o mulțime de concluzii în acest moment. Dar se adaugă la corpul de dovezi și la semnalul alarmă, potrivit căruia a scăpa de clorura de sodiu (sarea de bucătărie) din dietă este un mare plus, iar consumul de potasiu este mai bun”, a spus dr. Andrew Freeman, medic cardiolog și director la National Jewish Health din Denver, care se ocupă de prevenirea bolilor cardiovasculare.

Semnele unui consum prea mare și reducerea aportului de sare

Și „deși știm că potasiul este benefic, sarea rămâne sare”, a adăugat Freeman, care nu a fost implicat în studiu.

El susține că indiferent că vorbim despre clorură de sodiu sau clorură de potasiu sau clorură de magneziu, totul este sare. Cel mai bun mod de a obține potasiu în organism, potrivit specialiștilor, este consumul de fructe și legume.

Limita zilnică ideală de sodiu, conform Asociației Americane a Inimii este de 1.500 de miligrame pe zi pentru majoritatea adulților, în special pentru cei cu hipertensiune arterială, și nu mai mult de 2.300 de miligrame pe zi.

Dacă cea mai mare parte a consumului de alimente provine din alimente ambalate sau din restaurant, sunt șansele ca aportul de sodiu să fie prea mare. Există câteva semne fizice că s-ar putea să mănânci prea mult sodiu, cum ar fi balonare sau umflături, oboseală, hipertensiune arterială, sete crescută și/sau urinare.”, a spus Albarqouni.

Este recomandat să verificați conținutul de sodiu de pe etichete.

Pe lângă reducerea consumului de sare prin simpla eliminare a sării în gătitul de acasă, puteți încerca, de asemenea, să cumpărați înlocuitori de sare cu o compoziție ca cele utilizate în studiu sau să folosiți condimente fără sare, pentru a adăuga mai multă aromă alimentelor, au spus experții.

Autorii au recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă înlocuirea sării este sigură pentru pacienții „sensibili la manipularea micronutrienților”, inclusiv cei sensibili la potasiu - cum ar fi persoanele cu deficiență renală.

Mâncarea cu mai puțină sare poate să pară fără la început, dar experții spun că papilele gustative se pot adapta în doar câteva săptămâni.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite