Video Iodul, necesitate sau risc. Medic: „România este într-o zonă cu deficit de iod“ VIDEO

0
Publicat:

Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu explică rolul iodului în organism, unde îl găsim, în ce cantitate este necesar și în ce situații se poate ajunge la exces.

Sarea iodată este o sursă importantă de iod FOTO: Pixabay
Sarea iodată este o sursă importantă de iod FOTO: Pixabay

Organismul uman are nevoie de hormonii tiroidieni pentru creștere, dezvoltare și reglarea metabolismelor, iar pentru a sintetiza acești hormoni tiroida are nevoie de iod, explică dr. Dobrescu, într-o postare pe Facebook. Găsim iodul în apă și în alimente, însă în anumite zone cu deficit de iod este nevoie de suplimente.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport zilnic de iod în funcție de vârstă. Astfel: preșcolarii au nevoie de 90 micrograme/zi, copiii cu vârsta între 6-12 ani - de 120 micrograme/zi; copiii cu vârsta peste 12 ani și adulții – de 150 micrograme pe zi; gravidele și femeile care alăptează – de 250 micrograme/zi.

De cât iod avem nevoie zilnic

Medicul explică și cum se atinge acest necesar. 

„Alimente bogate în iod sunt peștele, fructele de mare și algele, adică lucrurile care vin din mare. Legumele și produsele din carne și lactate conțin cantități diferite, în funcție de conținutul în iod al apei și al solului, și variază mult din punct de vedere geografic. În zonele cu deficit de iod, cum este și România, avem nevoie de suplimente, și metoda cea mai eficientă este să folosim sarea iodată, de care avem nevoie (aproape) toți. Foarte puține persoane trebuie să evite sarea iodată și asta doar pe perioadă limitată: de exemplu pacienții cu cancer tiroidian care se pregătesc pentru terapia cu radioiod sau persoanele cu hipertiroidie severă, până se echilibrează funcția tiroidiană”, precizează dr. Ruxandra Dobrescu, pe contul său de Facebook.

Atenție la anumite medicamente și suplimente

Pentru persoanele operate de tiroidă nu se mai pune problema aportului optim de iod, pentru că își iau hormonii tiroidieni gata sintetizați, administrându-și zilnic Euthyrox.

„În general, iodul pe care îl luăm din sarea iodată este suficient, dar sunt situații când mai trebuie <suplimentat> – de exemplu în cazul femeilor gravide (care trebuie să producă hormoni tiroidieni și pentru bebe) și al celor care alăptează. Nici persoanele cu afectare tiroidiană autoimună nu trebuie să evite iodul, de care are nevoie orice ființă care deține o tiroidă. Lucrul de care trebuie să ne ferim este EXCESUL de iod”, subliniază medicul.

Excesul apare în general la peste 1.000 micrograme de iod pe zi pentru majoritatea persoanelor și la un prag mai mic (în jur de 500 micrograme/zi) pentru persoanele cu afectare tiroidiană autoimună, mai precizează dr. Dobrescu.

Prin consumul normal de sare iodată (5 grame de sare/zi) suntem foarte-foarte departe de pragul periculos al excesului de iod. Există în schimb alte pericole.

Mai degraba ar trebui să fim atenți la unele medicamente, de exemplu amiodarona și preparatele cu iod administrate pe piele sau pe mucoase, unele preparate naturiste sau suplimente alimentare care pot conține doze mari de iod (preparatele din alge, Spirulina etc) și tomografiile cu substanța de contrast, care conține doze foarte mari de iod”, adaugă dr. Ruxandra Dobrescu.

În cazul suplimentelor, pericolul apare atunci când sunt administrate după ureche și pe perioade mai mari de timp.

Mit demontat

Medicul endocrinolog abordează și tema consumului de iod în cazul persoanelor cu afectare tiroidiană autoimună. Ea demontează mitul conform căruia aceste persoane nu ar trebui să consume iod, prin urmare nici sare iodată.

Circulă mult teoria cum că persoanele cu afectare tiroidiană autoimună nu trebuie să consume iod și nici sare iodată. Ei bine, nu e adevărat. Pentru că hormonii tiroidieni nu ai cum să-i “fabrici” fără iod, asta e materia primă de care ai nevoie. Deci sarea iodată este indicată și persoanelor cu tiroidită autoimună”, scrie medicul. Dăunător este în schimb excesul.

În cazul unei persoane perfect sănătoase, organismul păstrează din alimentație cantitatea de iod de care are nevoie, iar excesul este eliminat prin urină sau nu se absoarbe.

„În plus, tiroida are mecanisme prin care se protejează de excesul de iod, așa că extrem de rar ne confruntăm cu situații de exces când vorbim de cantități foarte mari de iod”, ne liniștește medicul.

În cazul persoanelor cu afectare tiroidiană autoimună există o mai mare sensibilitate la excesul de iod, tiroida nereușind să se protejeze la fel de eficient. Astfel, pentru aceste persoane se menționează o limită maximă de 500 micrograme de iod pe zi, dar nu să evite iodul, implicit și sarea iodată, cu totul, subliniază medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite