„Inamicii” din baie. Zonele pe care le ignorăm la curățenie și pericolele care se ascund în spatele unor obiecte banale

0
Publicat:

Curățenia în baie poate părea simplă la prima vedere. Specialiștii și studiile spun însă că trebuie să fim atenți la detalii pentru a avea o viață sănătoasă. Numeroase studii arată că anumite zone ale băii, de obicei omise la curățenie, adăpostesc un număr impresionant de germeni.

Trebuie să dăm atenție la detalii când facem curat în baie FOTO Adevărul
Trebuie să dăm atenție la detalii când facem curat în baie FOTO Adevărul

Majoritatea oamenilor fac curat lună în baie. Adică aplică ”tratamentul" clasic, cu bureți, periuțe de dinți scoase din uz, lavete și multe substanțe de curățenie. Specialiștii spun însă că, de multe ori, în graba lor de a termina treaba, bărbații sau femeile care se ocupă de această sarcină gospodărească, uită de anumite zone care la prima vedere par curate și nu reprezintă o amenințare. Pe principiul, ”dacă strălucește, este perfect curat". Totuși, numeroase studii arată că tocmai aceste zone de obicei neglijate la curățenie adăpostesc numeroase microorganisme și germeni care ne pot afecta sănătatea. 

Perdeaua de al duș mai murdară decât vasul de toaletă

De multe ori, atunci când spălăm baia, nu dăm atenție perdelei sau cortinei de la cabina de duș, în sensul că puțini stau să o frece bine la o curățenie în baie. Un studiu din 2023 arată că pe această perdea de la cabina de duș se adăpostesc de 60 de ori mai multe bacterii decât pe vasul de toaletă. Acestea cresc într-un mediu prielnic oferit de căldura și umezeala zonei dușului. Tocmai de aceea, spun specialiștii în curățenie, perdeaua de la cabina de duș trebuie curățată cu atenție, în mod regulat. Totodată, atunci când folosiți dușul, se recomandă să deschideți perdeaua pe cât de mult posibil, fără să o lăsați mototolită, ceea ce încurajează formarea bacteriilor. La câteva luni se recomandă demontarea perdelei și spălarea completă, inclusiv a inelelor. Specialiștii recomandă adăugarea unei căni de bicarbonat la spălarea perdelei de la duș. 

Suportul pentru periuțe de dinți, un rezervor de bacterii 

O altă zonă, de multe ori neglijată în curățenia băii, dar plină de agenți patogeni, este suportul pentru periuțe. Fie că este un suport special, fie că este vorba despre obișnuitul pahar cu periuțe, dacă nu este curățat regulat ne poate pune în pericol sănătate. S-a demonstrat că particulele de apă de la vasul de toaletă, contaminate cu urină și fecale, pot ajunge, odată ce este trasă apa, pe distanțe considerabile, inclusiv în zona periuțelor de dinți, mai ales dacă chiuveta este aproape. În plus, în paharul pentru periuțe de dinți se adună multă apă, plină cu bacterii din gură, după spălare. Se spune că inclusiv E. Coli, norovirușii sau C. difficile poate ajunge în paharul pentru periuțe de dinți. Tocmai de aceea el trebuie curățat și dezinfectat în mod regulat. Este recomandat să fie curățat paharul pentru periuțe cel puțin de două ori pe săptămână. 

Mânerele și întrerupătoarele

Tot specialiștii în curățenie spun că de multe ori în curățarea băii sunt ignorate niște zone importante, care pot păstra tot felul de bacterii și implicit îmbolnăvi pe cei din casă. Mai precis, mânerele de la ușa băii sau întrerupătorul de la baie. Aparent par inofesive, dar studiile arată că acolo de obicei rămân mulți germeni și microbi. Și asta în condițiile în care atunci când vizităm toaleta, intrăm fără să ne spălăm pe mâini și atingem atât mânerul cât și întrerupătorul. Chiar dacă ne-am spălat după folosirea toaletei, atunci când apăsăm întrerupătorul să închidem lumina plecăm cu bacteriile pe mâini. Nu mai vorbim de vizitatori sau chiar copiii care uită să se spele pe mâini. Tocmai de aceea se recomandă ca atât întrerupătoarele cât și mânerele să fie curățate cu lavete din microfibră, cu un spray antibacterian pulverizat ușor pe suprafața acestora. Curățarea trebuie făcută ușor, mai ales în cazul întrerupătoarelor, pentru a nu le uda. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite