Furia este sănătoasă pentru copil

0
Publicat:

Majoritatea copiilor au accese de furie. Uneori, acestea sunt cât se poate de normale și de sănătoase. În cazurile în care ele se repetă prea des, pot masca anumite afecțiuni, de la anxietate, până la ADHD sau autism, potrivit psihologilor.

Ce poate ascunde furia copiilor FOTO Arhivă
Ce poate ascunde furia copiilor FOTO Arhivă

Pentru un copil, este dificil să învețe autocontrolul, iar atunci când se simte furios, răbufnește indiferent de circumstanțe.

Astfel de manifestări pot fi cât se poate de sănătoase, în unele cazuri, întrucât un astfel de sentiment este bine să fie acceptat și trăit. Crizele dese și repetitive pot însă ascunde probleme mai serioase.

Când este furia sănătoasă pentru copil

Accesele de furie ar putea fi modul copilului de a-și exprima nemulțumirea față de ceva anume. Un exemplu, sănătos, de altfel, poate fi atunci când se desprinde de părinte, în primele zile în care este lăsat la grădiniță. Atunci, cel mic intră într-un mediu complet nou și necunoscut, lucru care îi aduce o stare de neliniște.

Copilul devine, de asemenea, furios atunci când li se cere să facă ceva ce nu vor. În aceste cazuri, este bine ca părintele să își păstreze calmul, nu să devină agresiv la rândul său.

Furia este, în definitiv, o emoție valoroasă, deoarece reprezintă o formă de exteriorizare a sentimentelor. Reprimarea furiei duce, chiar în cazul adulților la temeri și frustrări. Când vede că părintele îi acceptă furia și încearcă să îl ajute, într-un mod blând, să o depășească, mesajul perceput ar putea fi că nevoile lui cotează.

Totuși, furia poate masca și alte sentimente, precum frica sau durerea. Cu cât exprimă mai agresiv, cu atât semnalul pentru părinte ar trebui să fie că micuțul are nevoie de ajutor. Empatia și sprijinul în astfel de situații pot duce la o mai bună comunicare și relație părinte-copil.

Furia, mască a unor afecțiuni

Anxietate

Copiii care se arată adesea furioși și sfidători pot fi, în realitate, anxioși. Prin comportamentul agresiv ei încearcă, de fapt, să evite confruntarea cu anumite sentimente dureroase, cu teama de eșec, stima de sine scăzută, senzația de izolare, sau chiar depresia. Copilul ar putea avea accese dese de furie atunci când simte presiune. Spre exemplu, la școală. Este posibil să refuze să facă anumite lucruri, pe motiv de frică acută.

Probleme senzoriale

Unii copii au probleme în a procesa informația senzorială și pot deveni hipersensibil la stimuli. În momentul când anumite lucruri precum hainele „îl mănâncă“, li se pare că este prea multă lumină sau prea mult zgomot, acești factori îl vor face să se simtă inconfortabil, anxios, distras sau copleșit. Astfel vor apărea și crizele de furie, aparent fără motiv.

Traumă sau neglijare

O bună parte din comportamentul violent la școală este rezultatul traumelor, al neglijării sau al haosului de acasă. Copiii care nu se simt în siguranță acasă pot acționa ca niște mici teroriști la școală, dezvoltând comportamente intimidante, spun psihologii.

ADHD

Controlul furiei este cu atât mai dificil în cazul copiilor cu ADHD. Lor le este dificil să

urmeze instrucțiuni sau să treacă de la o activitate la alta. Aceste lucruri îi pot face să pară sfidători și furioși. Diagnosticul este, de multe ori, ignorat la copiii cu probleme de agresiune severe, pentru că alte aspecte par mai grave.

Autism

Copiii cu autism sunt deseori predispuși la crize de furie. Orice schimbare neașteptată îi poate declanșa o criză de nervi care va continua până la epuizare. De asemenea, s-ar putea să-i lipsească capacitatea de comunicare pentru a-și exprima dorințele sau nevoile.

În timp ce medicația este recomandată numai în cazul copiilor cu ADHD, anxietate sau alte tulburări severe, cheia pentru a diminiua accesele de furie ale micuților rămâne abordarea comportamentală a părintelui.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite